Wednesday, December 30, 2009

Jalan Berliku Real Madrid

pengajaran hari ini, jangan pandang rendah dan tinggi.


selepas kami berjakun-jakungan duduk di bahagian sebelah tingkap kapal terbang sambil menikmati permandangan yg luar biasa indahnya, kami sampai di Aeropuerto Madrid lebih kurang jam 12 tengah hari dalam keadaan kebuluran nak mati. harus beli tiket flight murah dan tak dapat makanan percuma ok!


Kalau ditanya sebab kenapa kami berhijrah ke spain, kami cakap mahu lari daripada kesejukan United Kingdom. bila turun kapal terbang, suhu menujukkan 1 darjah celcius. maka, sila tanya lagi sekali kenapa kami ke spain?

Kami mahu meneroka kisah kegemilangan tamadun Islam di Sepanyol suatu ketika dahulu, kan simaatul muslimah?

sambil menunggu mereka-mereka selesai dengan isu kereta sewa yang menyakitkan hati, kami (syazzy dan saya) terkumat-kamit menghafal perkataan-perkataan tipikal dalam bahasa sepanyol antaranya
dimanakah tandas?
air minuman
bolehkah anda bertutur dalam bahasa Inggeris?
satu
dua
dan
tiga

cukuplah kan?

kegirangan kami mendapat dua buah kereta pugeot 207 berwarna hijau kepala itik dan perak bersinar-sinar terpadam sebaik saja menjejakkan kaki keluar daripada aeropuerto. jantung terus berlupdup kencang, senyuman terukir lesap dari wajah, semua bicara terdiam bila sebuah kereta teksi melepasi kami.

Ya. kami terpana. kenampakan stereng kereta memandu pada bahagian kiri kereta dan kenampakan kereta menelusuri jalan di bahagian kanan.

mati.


lebih 15 minit kami habiskan masa meyakinkan diri kami yang kami boleh memandu dengan keadaan seperti itu. rilek la. hanya tempat duduk yg berubah.


dan kedudukan gear yang berubah.
oh, suis wiper dan lampu juga berubah kedudukan.
eh, jalan raya juga berubah.
yang hanya kekal ialah kedudukan pedal minyak, break dan clash.

manusia juga berubah.

kami hanya ada dua pilihan,
Kalau tiada siapa yang berani, bersiar-siarlah kita di lapangan terbang itu, 5 hari 5 malam bergambar dan beramah mesra dengan pak cik dan mak cik di situ, bermain kejar-kejar di landasan kapal terbang yang luas, bermain sembunyi-sembunyi dan masak-masak di bawah pokok yang tak berdaun
atau memandu.


keputusan menyewa satu sahaja GPS adalah keputusan yang membawa kepada pergolakan bersaudara, walaupun ia menjimatkan duit. idea asal ialah sebuah kereta pasang GPS akan berada di hadapan dan yang di belakang mengekori. mudahkan? kepada yang bercita-cita nak buat macam ni, bunuh diri sekarang! terbukti. baru 3 minit mengekori, kami tepisah. mula kalut. talian telefon O2di sini tiada. telah diroaming dan ia SANGAT mahal.

kata orang kita kena percaya gerak hati.

oh kerana percaya pada gerak hati kami hampir melanggar dinding di bahu jalan, dan hampir melanggar pembahagi jalan dengan kelajuan 80 km/j, dan hampir menyuruh orang melanggar kami daripada belakang sebab bila nak pasang signal ke sebelah kanan, terpasang suis wiper dan tiga empat kali kami dihon oleh pemandu kerete dan lori treler berhemah di sini disertai dengan simbol jari hantu diangkat dengan penuh marah.

rasa macam nak bawa kereta terjun sungai dan mati. kurang sikit malu.


muka penumpang kereta yang dipandu saya semua berpura-pura tenang. semua mengukir senyuman paling menipu tanda sokongan. kami tersesat hampir sejam di mana pun kami tak tahu sehinggalah syazzy liberal dianugerahkan Ilham daripada Allah untuk kembali ke aeropuerto. saat itu, semua orang panik dan ilham itu bagaikan cahaya daripada Ilahi yang menerangi gua yang kelam. macam tu sekali perumpamaan.


sekali lagi Allah menolong kami. dalam berjuta-juta orang sepanyol yang tidak mampu bertutur dalam bahasa Inggeris, kami dipertemukan satu olehNya di tepi jalan. maka berjejeranlah soalan kami bertubi-tubi kepada wanita yang comel itu. Terima Kasih awak.

Dengan bantuan papan tanda dalam bahasa sepanyol, kami mencari jalan. punyalah kami tengah panik dan semua orang bergelora perasaan bercampur baur, tiba-tiba kena bayar tol. adeih~ lepas tu terlepas exitlah, salah masuk exitlah, salah faham dengan papan tandalah, masuk parking berbayarlah. ah!

datanglah bencana, datang kepada kami agar kami menjadi lebih kuat.

bila sampai di aeropuerto, penumpang kereta yang mempunyai GPS datang dan berkata
"Lambatnya korang"





semua orang dalam kereta diam, sambil menghunus mata yang paling tajam.

Monday, December 21, 2009

Melakar Cinta Alhambra


Hari ini hari hikmah. Pada setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Itu ayat cliche yg klu tanya budak hingusan pon diorang tahu. Tapi pada yang merasai ia lebih bermakna sebenarnya.

Maka pada post kali ni dan seterusnya saya akan berceritera tentang apa saja yg berlaku, buruk atau baik. Disebabkan saya ini bukan berdrama melayu maka saya harap banyak yg x cliche akan berlaku.

Oh hari ni kami berkejaran ke stesen bas victoria. Kami di sini ialah eman, acap, syazzy, york, amir dan nuar. Semalam tidur lewat belajar bahasa spain satu malam. Ha mantap gitu. Menetap di hotel midi yg bersebelahan royal albert hall london menyebabkan kami rasa sungguh kaya dan elegen . Lewat jam 7:15 pagi lami berlari lari anak ke stesen tube.

Tahniah kepada syazzy kerana mampu bangun sebelum jam 12 tengah hari waktu london.

Rombongan kami disertai dua wanita muslimah yakni najahul akhyar dan simaatul muslimah. Semoga kedatangan mereka berdua membawa hikmah dan keberkatan kepada kami.

Ok, saya mula rasa post ni macam karangan lawatan sambil belajar.

Bagi saya masa untuk ubah struktur ayat ya, sehingga berjumpa lagi.

:)

- Posted from my iPhone
Melakar Cinta Alhambra

Friday, December 11, 2009

Rancangan musim sejuk

Rumah saya beralamat 54 North Road. Dekat je dengan university. Kawan saya cakap kalau kentut pun boleh bau. Saya cakap balik itu melampaulah dan saya balas kalau kentut pun boleh dengar.

Oh. Saya bukan nak cakap pasal kentut kentut ni.

Saya ada enam orang ahli rumah. Semua perangai pelik-pelik kecuali saya yang sentiasa menjaga adab sopan melayu dan Islam. Pelik mereka ni macam lain sikit. Jom mengumpul pendapat sedikit tentang mereka.

Saya minta maaf awal-awal.

Sorang ni keturunan beyonce dan ambil bidang biologi. Dia sorang2 duduk kat bilik bawah sebab taraf dia orang gaji ja. Tapi bilik dia paling luas dan meletup. Motif orang gaji bilik nak diva?

Tingkat dua adalah tingkat paling mulia sebab tiga orang ambil matematik. Macam kami menguasai rumah itu. Seorang perangai dia alim alim kucing dan sorang lagi sangat evergreen. Setiap kali dia nyanyi saya akan excited sebab dia nyanyi lagu zaman moyang moyang zaman dulu. Lagi seorang dia suka nasyid dan kumpulan backstreetboys. Bila dia nyanyi dia suka feeling lebih-lebih.

Lagi dua orang kat atas ambil arkitek. Sorang sopan sopan teruna melayu seorang perangai macam raksasa. Tahu kenapa raksasa?

Dia makan nasi melebihi muatan macam raksasa
Dia punya suara kuat macam raksasa
Dia punya perangai ganas macam raksasa
Dia sangat radikal.

Sekian pengenalan ahli rumah.

Tahu., topik kegemaran kami tatkala menjamu makan malam bersama-sama selalunya berkisarkan benda benda pelik.

Antaranya
Pasal macam mana gaya berak dalam tandas
Pagi tadi berak berapa kali
Hari ni kenapa tak boleh berak
Dan yang paling berilmiah ialah
Kenapa kami mesti cakap pasal najis ketika makan.

Saya tahu ia jijik tapi ia benar.


Hari itu kami ada bincang tentang situasi musim sejuk nanti. Selepas sedikit sebanyak cerita tentang najis kami masuk topik yg lebih berilmiah.

Kami cadang musim sejuk ni nak makan guna piinggan plastik. Senang. Lepas makan buang. Sebab membasuh pinggan tatkala musim sejuk adalan antara satu perjuangan jiwa yg tinggi. Sejuk syial.

Selain mempasrahkan diri ketika mahu duduk di atas mangkuk tandas tatkala suhu mencecah -3 celcius.

Kawan saya yg keturunan beyonce dia kaya. Dia siap gubah gubah bilik sebab nk sambut kedatangan televisyen baru hari isnin ni. Semoga dia bahagia sepanjang cuti ini.


Post ini memang saya tujukan khas untuk ahli rumah saya kerana saya bakal ke Sepanyol dan terus sambung ke Scotland cuti ni. Jadi janganlah rindu rinduan saya ye semua. selama dua minggu pemergian saya, saya YAKIN mereka akan sangat bahagia. SANGAT BAHAGIA.





Kenapa? Tanyalah mereka kenapa.


- Posted from my iPhone on the way to London by london Midlands.
motif?


Monday, December 7, 2009

Mari Emosional bersama-sama

motif???

macam tu sekali mukaddimah saya untuk hari ini. nukilan ini saya benar-benar tujukan khas kepada lecturer Impact of Mathematics saya yg bernama Kay Magaard, semoga anda belajar bahasa melayu nanti.

dulu, kalau kita darjah satu atau darjah dua, cikgu matematik akan kagum seandainya kita dapat jawab soalan
12+13 = 25
tanpa menggunakan batang lidi, tetapi sebaliknya menggunakan teknik penambahan secara lazim. cikgu akan rasa sangat bangga dan anda akan dinobatkan sebagai pelajar paling pintar. indahnya zaman itu dulu.


tetapi sekarang tidak lagi.

macam saya setiap minggu akan ada assignment yg pelik-pelik soalannya yg perlu disiapkan. kalau dulu hangus juga otak bila disuruh buktikan kenapa
1+0=1=0+1 ?

kawan sundal saya sulwan dia cakap,
"kau tekan je kalkulator, then tulis kat sebelah jawapan tu, PROVED by CALCULATOR"
saya doakan semoga sulwan sihat di Nottingham cawangan semenyih.


kini, tidak lagi. kelas Impact of Mathematics ada satu wabak baru iaitu selagi mana anda tidak prove lagi atau tidak belajar lagi bab itu, jangan BERANI kau guna dalam solution kau!

macam kalaupun kau tahu yg
sin theta = opposite/hypo
atau
cos theta = adjacent/hypo
jangan kau berani guna!

ah, sangat geram! eh hello~ sebab aku guna benda tu je, aku dapat ,markah 0/15. ko pehal?

dahla kelas kau ngantuk tau tak! macam kau cuba buat kelas tu nampak exciting kau tau tak ia sangat LAME! ah. tahukah engkau budak-budak belakang tu bukan gelak lawak kau tetapi gelakkan kau! dahla setiap kali cakap benda pelik kau rasa lawak kau gelak sorang-sorang. lagi satu kau tu racist! macam kalau ada orang kulit hitam dan coklat yang datang lewat bukan main kau jeling kan, buat muka menyampah pastu minta tulis nama. tapi bila orang kulit putih kau buat apa? buat-buat tak nampak! jeling pun nan ado!


astaghfirullah. seperenggan penuh saya mencarut.

ada suatu hari tu, encik magaard ni bagi latihan yg soalan dia macam ihat(reverse!). tujuh hari tujuh malam saya dan rakan-rakan bertungkus-lumus mencari penyelesaiannya. Yala, kalau guna cara yg x ajar lagi, sia-sia. biarlah empat muka surat pun kau buat, ada dia kisah? ha kamal? ada dia kisah?

maka kami pun dengan putus harapannya buat-buat prove je.

tiba-tiba, pada hari kau bagi solution. satu malapetaka menimpa.



satu, kau cakap soalan tu daripada buku engineering zaman dulu kala. macam itu adalah soalan fundamental pakcik pakcik matematik dulu yg nak selesaikan.
dan kau expect kami dapat jawab kalau setakat belajar apa itu segi tiga dan segi empat?


"ok students, do you want to know the solution to this question?"

of kos la!

"you can use the equation of lines to solve this.."


kelas sunyi.







persamaan garisan itu kau x ajar lagi tahu tak!!!

which is aku dah belajar masa tingkatan satu.





cukuplah.

Thursday, November 19, 2009

Padah Padan Muka

penggunaan telefon skrin sesentuh memang menyeronokkan. lebih-lebih lagi kalau ia adalah iphone. bukan saja ia mesra pengguna tapi ia membuatkan anda tampak bergaya dan kaya walaupun anda terpaksa menggoreng sambal ikan bilis dan makan bersama nasi putih putih setiap hari. hei! ikan bilis di UK mahal lah.

sebenarnya, sambal ikan bilis akan lebih sedap jika menggunakan bawang besar banyak-banyak. petua ni.

dengan talian internet 3G yang sangat laju, dimana-mana saja anda boleh mengakses internet. dalam tandas, dalam train ke warwick, malah dalam lecture hall sekalipun. oh, kebanyakan kuliah matematik sangat sangat mengundang syaitan-syaitan untuk datang berpesta menari-nari di kelopak mata saya. saya hanya ada 3 pilihan

pura-pura menumpukan perhatian sambil dalam kepala tengah fikir dinner ni nak masak apa
atau
tidur tanpa segan silu
atau
guna iphone untuk mengakses facebook, email, Yahoo Messenger, Skype, Whatsapp, ebay, youtube konsert siti nurhaliza, safari, google, mencari application baru untuk iphone, main Tower Block, racing car.

oleh sebab saya masih culture shock dengan keelegenan iphone, maka saya pilih pilihan ke tiga.

hei, senior saya menggunakan perkataan culture shock untuk seseorang yg berejam-rejam menghadap iphone kerana mahu explore kehebatan iphone. saya hanya membuat kesimpulan yang senang, tepat dan sentap.

dia cemburu sebenarnya.


di sebalik keanggunan iphone, ada satu malapetaka yg tersembunyi. hari itu, saya jalan-jalan sambil menaip mesej kepada kawan saya. masa itu, jalan raya sangat sibuk. angin pun bertiup sangat kuat. Mungkin kerana masih dalam tempoh culture shock, saya masih belum mampu untuk tidak memandang skrin iphone ketika menaip. macam kena beri sepenuh-penuh perhatian pada keypad yang tertera.

maka saya tidak mengendahkan keadaan sekitar. saya jalan menghampiri tebing jalan. tidak menyedari kehadiran sebuah lori dari arah belakang. saya berjalan sambil mata terpaku pada skrin iphone.

tiba-tiba pemandu lori tu membunyikan hon dengan kuatnya berulang-ulang kali dan...




KEDEGANG!!!









saya tersenyum sendirian sambil memerhati keadaan sekeliling samada ada yg terperasan seorang mamat melanggar tiang lampu dengan kuatnya menggunakan tempurung kepalanya.

Monday, November 9, 2009

Tinta Jumaat (edisi lambat 2 minggu)

ayat gramatis hari ini.
"Sehitam mana pun kambing, susunya masih lagi putih". paham? kalau tak paham, ayuh baca cerita di bawah.

seminggu lagi awal, saya dijemput untuk ke majlis perhimpunan pelajar-pelajar muslim bertempat di central mosque alum rock (kot..) pada hari ahad malam. di ajak oleh golongan tabligh pada suatu hari, masa singgah solat maghrib di Jalalabad Trust Mosque. satu benda menarik tentang orang muslim di sini ialah

mereka bersungguh-sungguh dalam berpesan-pesan.

oh, tentunya yg lagi menarik di perhimpunan nanti ialah makanan yg bertimbun dan banyak. ah, strategi yg baik untuk mengajak umat manusia terutama golongan melayu. kenapa golongan melayu? klik sini

seminggu sebelum diajak ke perhimpunan itu, lecturer math awal-awal bagitahu 2 minggu depan ada test. tapi macam biasalah, bila dah bagitahu 2 minggu awal, rasa macam sangatlah lambat lagi. ala, rilek ar. 2 minggu lagi kot. sempat lagi nak pergi notingham games. oh, kenapa saya tidak ke notts game ramai yang bertanya?

no comment.

3 hari sebelum test dan perhimpunan muslim itu, kawan saya dari london mahu singgah ke birmingham. pagi-pagi lagi dia call saya nak inform. masa tu pukul 10.30 pagi. pagi kan? kacau daun betul. baru nk mimpi indah-indah. oh, dia nak datang hari ahad dan duduk situ sampai hari selasa.

kepala saya terus berputar ligat mengenangkan stok barangan dapur kat rumah. oh tidak. ayam yg 3 ekor baru jer beli 5 hari lepas dah habis. tahu, selepas dibuat kira-kira rumah kami yg mengandungi enam orang itu memerlukan 18 ekor ayam sebulan. macam setan kan? makan ayam macam makan nasi. sekor sorang. macam kalau nak buat kenduri naik rumah pun cukup.

ah housemate semua. bayar 25 ringgit seorang ok?

ok. perlukah saya menghidangkan lauk paling special kepada para tetamu saya? bukan ayam masak merah atau halia, atau nasik ayam atau nasi tomato, atau nasi kerabu berulam jantung bertatahkan budu malaysia dan bukan juga nasi dagang ala kelantan.

telur mata kerbau goreng, ok?

oh ya. benda yang lagi penting daripada telur goreng ialah
2. saya nak hadiri perhimpunan muslim tu.
3. saya akan bawa tetamu jalan-jalan pusing birmingham hari ahad sampai selasa.
1. saya ada test hari isnin dan saya belum study. sia-siakan lecturer saya inform awal-awal.

dengan paksa rela, saya telah cancelkan plan ke perhimpunan itu. teruk?



hari ni, saya menghadiri test dengan hati yg penuh berdebar-debar. wuwu. x sempat study pun. padan muka saya. adik-adik yang membaca, jangan contohi saya ya. maka tibalah part paling best.

punyalah tengah fokus jawab soalan maths baru je sepuluh minit tapi macam tak tahu nak jawab apa, tetiba


KRINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!
cukup panjang?



ya, ia fire drill.









Inilah yang dikatakan berkat yang dibawa tetamu.
Sesungguhnya lebih baik untuk kamu memuliakan tetamu yg datang ke rumahmu. boleh?

Monday, November 2, 2009

Semua Manusia Dilahirkan Baik

saya first time dengan pepatah
"When I go to overseas, I found Islam without Moslem, but when I came back home, I found Moslem without Islam"
masa kat MOC dulu. lama jugak nak paham, lampi sikit. sekarang bila dah faham rasa macam "betul jugak"

ha, kepada adik-adik junior. sertailah MOC 2010 nanti. wah. awalnya promote.


sudah sebulan di Birmingham, saya akhirnya mengakui bahawa di sini sudah boleh digelar daerah kecil Islam United kingdom. Masakan tidak, belah kanan, belah kiri, depan, belakang, bersepah-sepah kedai milik orang Islam. nak apa, cakap jer. lagi-lagi di Coventry Road. dah tiada dah rupa mat salleh berlegar-legar kat situ. Yang ada pak arab mak arab berserban berjubah berpurdah.

ah, indahnya hidup ini. jadi datanglah ke Birmingham. ah promote lagi.


hari itu saya berbelanja besar di Coventry Road, di sebuah pasaraya Al-Halal. ha macam tu sekali tersergam indah nama dia. AL-HALAL. everythings sold here are HALAL. apa yang anda perlu buat hanyalah ambil troli dua buah dan isilah segala-segala barang keperluan rumah tanpa was-was. tarik aja.

tengah asyik saya memilih sosej dan burger daging tiba-tiba saya disapa pakcik arab berjanggut tebal
"Is this chicken sosej halal?"
saya terpinga-pinga sekejap. pakcik ni betul-betul tanya aku ke? ke ini taktik baru untuk pukau orang.
"Yes, of course! we are in AL-HALAL, everythings sold here are HALAL" macam tu semangat saya meyakinkan pakcik tuh. haih. macam-macam


bila saya kata berbelanja besar, jangan ingat sampai beratus-ratus pound. barang kat sini murah-murah. satu troli saiz standard hanya memerlukan 30-40 pound sahaja. Ah, ternyata bukan saja di Sainsbury saya mampu berjimat. alhamdulillah.



bila musim salju mula mendekati, waktu solat pun jadi semakin pantas. kadang-kadang kena jamakkan zuhur dan asar. ah, indahnya Islam yg aku anuti ini.

disebabkan matahari sekarang cepat sgt mahu terbenam, mungkin x tahan sejuk kot. boleh? so, waktu maghrib pun sangatlah sekelip mata. maka kawan saya pergi ke sebuah pasaraya LATIFF untuk solat. malangnya untuk kawan saya, tempat nak wuduk tutup. maka dia dgn perasaan ingin tahu telah menelefon saya.

"kat LATIFF ada satu tandas tapi milik staff kat situ. cuba mintak ngn pegawai tu. Dia pun Muslim juga. dia tahu kita nak solat. hari tu dia bagi"

kesian kawan saya dia kena marah sebab nak pergi ambil wuduk. lepas kena ceramah dan maki-maki, pegawai tu membenarkan(pulak..-_-') kawan saya wuduk sambil berkata dengan sinis







"Malaysian people are very good. They always perform prayers 5 times a day"

Friday, October 23, 2009

Tinta Jumaat

hidup di negara orang, banyak benda yg tidak selari dengan kehendak kita. contohnya makanan halal. itu contoh paling senang dan tak perlu terangkan. semua orang paham. benda yg berasaskan babi haram. hari tu kawan saya pernah bercerita yg dia kalau ke shopping mall akan cari makanan yg suitable for vegetarian.

dia cakap dia pernah jumpa makanan untuk vegerian yg perisa ayam, perisa daging, perisa kambing.

yg paling menarik ialah perisa babi. mahu cuba?

jadual harian saya ada clash dgn solat jumaat. seminggu saya pergi buat rayuan dengan direktor maths department. katanya dia x boleh nak consider religous matter sebagai penghalang. saya minta tukar sesi tapi jawapan yg diterima hampa. puas saya merayu akhirnya dia suruh saya cari seseorang dan tukar sesi dgn dia.

saya terima.

saya ada seorang kawan di sini. cina, asal johor nama dia sinjin. Ya, pergaulan saya tidak berkembang, ada masalah? dia vegetarian. rumah dia kalau nak jalan ke university ambil masa 25 minit. kalau kelas start pukul 9, dia akan bangun pukul 8.55 dan sms saya

"herman, I am still on the bed now. have no time to catch up. please take any handouts for me. tq"

sambung tidur.


Nasib baik sinjin setuju nak tukar sesi dgn saya. dia orang cina malaysia. dia paham keadaan saya. Ya Allah, terima kasih. beruntungkan dapat kawan orang Malaysia, memahami. bukan macam orang UK, contohnya direktor maths tu.

"I understand. u need to pray.." sambil senyum
"today, u help me. may be tomorrow, it's my turn.." senyum lebar2.

esok pagi, saya dapat sms drpd sinjin
"herman, I am still on the bed now. have no time to catch up. please take any handouts for me. tq"

sinjin sinjin

~~~

cerita iktibar

lepas solat jumaat saya terkial-kial mncari barang sekupang nk bagi derma. tapi malangnya saya ketiadaan duit syiling. ada, 20 pound. bukan banyak sangat, cuma saya ikut kemampuan. bila melepasi abang yg pegang tabung derma, saya sedekahkan senyuman paling cun, ikhlas dan manis kat abang tu.

bukankah senyuman itu sedekah paling mahal?


tengah hari. lapar. jalan dgn kawan-kawan ke fastfood berdekatan. ah. perempuan malaria itu tiada. hidup saya ceria. hidup saya bertambah ceria bila melihat harga makanan yg murah-murah.

take away please...........

keluar drpd kedai, saya ditahan seorang makcik yang sedang menyandang beg yg berat. berpeluh-peluh.

"May i borrow one pound and 39, please. My beg is heavy and I need to walk for about 3miles and a bit" sambil tercungap-cungap. bas belum tiba lagi.

lebih kurang macam tu kut makcik tu cakap. mana aku paham, laju kot dia cakap. maka saya teringat duit baki beli fastfood tadi. saya hulurkan 2 pound

"if u dont mind, give me your address, I'll pay you later?"
"No, it's ok. safe journey.. " saya senyum lebar2 sambil terperasan yg kawan saya ada yg berkopiah.
"thank you so much my dear" saya dapat lihat letihnya hilang sebentar bila senyuman terukir di wajahnya.



saya pulang dgn hati yg berbunga. semoga makcik itu mendapat hidayah daripadaNya. amin.

Wednesday, October 21, 2009

jauh berjalan, terbeliak mata memandang

hari ni masuk minggu ke tiga saya berjauhan daripada kasih sayang keluarga, tapi jangan risau. dengan kewujudan rangkaian telefon bimbit yang murah di United Kingdom, yang jauh didekat-dekatkan, yg dekat dirapat-rapatkan, yang rapat disentel-sentelkan, betul? *hint2*

tapi sampai ke hari ni, saya masih guna perencah untuk buat nasi goreng.


Firman Allah dalam Al-Furqan berbunyi lebih kurang begini
"wahai orang yg beriman tundukkanlah pandangan........"

fuh. hidup di negara orang memang mencabar mata yg memandang. kalau dekat Malaysia, artis-artis je yang dibenarkan kerajaan untuk berpakaian terdedah sana sini dengan syarat jangan terlalu seksi. kata artis malaysia, seksi tu subjektif. orang lain, tafsiran seksinya lain.

macam kalau pakai baju ketat-ketat nampak apa yg x patut, lompong sana-sini, skirt paras pinggul, baju tshirt paras pusat boleh dipakai selagi pemakainya selesa dgn pakaian itu. rata-rata artis berkata, pada saya kalau pakaian yg saya pakai tu selesa, pada saya itu tak seksi.

Yalah kau tak seksi. kami yg totnton ni yg seksa. pergi mati la kau.

ah. panjang saya mengarang pasal artis Malaysia, ini petanda saya rindu Malaysia. sebab kat sini, jarang sgt tgk wanita-wanita berseksi-seksian dan bermekap-mekapan. mungkin sebab sejuk, berani kau pakai seurat benang?

tapi mereka lebih ekstrim sebenarnya.

situasi di tren stesen masa perjalanan ke leicester tempoh hari mengajar saya untuk merendahkan pandangan. macam
pandang kiri dua orang duk cumbu-cumbu
pandang kanan dua orang duk peluk-peluk
pandang belakang dua orang duk beraksi panas
pandang atas, over la kau sampai nak beraksi atas bumbung.


oh, saya dulu sentiasa menyimpan impian untuk berkelah-kelah di taman yang tengah-tengah dia ada pancuran air yg mendamaikan sambil berguling-guling di atas rumput nan hijau dan bersih sambil makan chicken popcorns, wadges, buah anggur dan muffin disimbahi jus buah-buahan tropikal disertai hilai tawa gosip sakan bersama kawan-kawan. ah, indahnya hidup ini.


cis, bila ke leicester, saya dapat bonus tambahan.

menonton aksi cumbu-cumbu secara langsung adalah sangat menjengkelkan lagi-lagi anda tengah menikmati hidangan ayam goreng dan kentang goreng. kawan saya kata ini baru je simple2. kadang-kadang diorang sampai berguling-guling atas rumput tu. siap buat pertandingan siapa cium paling lama lagi. mari ewww sama-sama.

ewwwwwww~


macam itu sekali maksiat berleluasa di negara orang puteh yg ko sanjung-sanjung selama ni. satu benda yg saya perhatikan ialah leicester punyai byk sgt patung-patung orang. gaya macam kena sumpah. mungkin mereka ini anak-anak yg derhaka. disumpah menjadi batu.

tahu tak, pengalaman dimarahi pak cik mat salleh di depan orang ramai adalah sgt mengujakan. macam kami terpinga-pinga kena marah sebab potong barisan (secara x sengaja). lepas tu meminta maaf banyak-banyak sampai pak cik tu sejuk balik. mereka ni pantang sipuji, lembut la balik. tips berguna ni.


kata-kata hikmah hari ni

"banyak benda yg berharga, kita sayang. tapi kita jarang sayang benda yg kita hargai..."


jemputla datang ke leicester!

Wednesday, October 14, 2009

Radikal Kehidupan

dalam kamus dewan, maksud radikal ialah sesuatu yg menyeluruh. contohnya
perubahan radikal bermakna perubahan yg menyeluruh. tapi dalam kamus eman edisi otak sendiri, radikal membawa erti ganas dan melampau-lampau.

saya ada beberapa orang kawan yg radikal. tolong jangan teka siapa, nanti jadi mengumpat. dosa.

dalam kemajuan dunia zaman sekarang, macam-macam gajet telah tercipta. macam-macam. kalau sehari tu, boleh keluar 20 30 gajet baru. macam ko beli nokia 3310, esok keluar sony ericsson W66oi, lusa keluar iphone, tulat? saya pun dah x boleh bayangkan macam mana keadaan handphone 20 tahun akan datang.

macam sekarang ada bluetooth, wireless, internet, messaging, calling, games dan macam-macam lagi. mungkin dua tiga puluh tahun akan datang, rumah ke, baju ke, almari ke, boleh lipat2 masuk dalam handphone. siapa tahu kan?


hari itu saya pergi semula ke kedai makanan segera bersama kawan. ingat perempuan malaria tu? sambil saya tunggu kawan saya order makanan, saya terperasan yg perempuan senyum-senyum dekat saya. ah, kalau muka macam Jenifer Lopez xpa gak, ni muka macam kuih lopeh hangus je. Kau ingat kau berdarah pakistan, ko cantik?

saya x pergi ke kedai tu sampai hari ni.


dulu, kawan saya minta nak copy movie daripada laptop. saiz dia dalam 750MB. paling cikai pun, boleh la muat dalam pendrive 1GB. oh, pendrive sekarang dah macam gula-gula, murah. kalau dulu, kaulah yang paling kaya tatkala memiliki pendrive berkapasiti 10MB.

sekarang, kaya ke kau?

dia cakap dia xda pendrive. saya suruh la dia cari. 5 minit saya dengar dia selongkar bilik dia dan dia datang. saya hampir kena strok bila tengok apa yg dia bawak.


5 kotak disket kosong.

Thursday, October 8, 2009

Tinta Jumaat

pengalaman hidup benar-benar mengajar kita erti untuk bersyukur pada-Nya. Allah ini maha hebat. Dia "gagalkan" hasrat kita yang pernah kita simpan sekian lama dan hadiahkan kita dengan sesuatu yang tidak kita duga selama ini.

Allah "gagalkan" saya untuk dapat keputusan cemerlang dalam A-level. macam kita hari-hari berdoa bersolat hajat untuk dapat keputusan cemerlang dan kita sangat yakin yang kita boleh. itu perancangan kita dan kita rasa ia terulung untuk kita.

Allah maha hebat dalam merancang sesuatu.

Mendapat keputusan ABBB mungkin tidaklah terlalu gagal tapi ia gagal bila tidak melepasi target sponsor. tapi Allah selitkan sesuatu yg menarik untuk saya. markah komponen subjek saya cantik.
Further Maths : AC
Econs : ACAC
physics : ACACA

cantik bukan?

sebulan hidup terumbang-ambing. rasa macam dunia ini gelap. macam-macam penyesalan berlaku. bangsawanlah, ICANlah, IAWlah, HAWlah, CPlah, dikir baratlah, sportslah semua benda dijadikan sebab kegagalan.

bukankah itu semua adalah sebuah pencapaian?


selama sebulan itulah Allah kurniakan saya pelbagai anugerah.

1. setiap hari dapat panggilan dan sms daripada sahabat-sahabat yg jarang saya bertanya khabar. semuanya tampil mahu memberi semangat. saya hilang A-level, saya dapat kasih sayang kawan-kawan

2. Doa saya agar sahabat saya berjaya Allah kabulkan. mungkin bukan mustajab doa saya tapi saya gembira bila sahabat saya gembira.

3. bila lagi peluang untuk mendapat panggilan daripada guru-guru? Pn.sheila, Pn. Ain, Pn. Jue, Kak. Ina. mendapat emel dan kata-kata perangsang daripada Mr. Alderson, cikgu matematik saya. saya hilang A-level, saya dapat kata cinta daripada cikgu saya.

4. dan yang paling saya mahu menangis hiba, Allah mengurniakan ramadhan untuk saya bermuhasabah diri. sumpah, kalau dulu, saya liat untuk ke terawikh. Ini anugerah unggul daripada Allah.

5. Malam ke 21 Ramadhan, doa para sahabat naik ke langit. kami mendapat khabar gembira daripada Bank Negara Malaysia. sepanjang malam itu air mata saya jatuh mensyukuri nikmat daripada langit ini.

pada ujian yang saya terima, dapat saya rasakan Allah bagaikan berbicara secara halus.


bila tercampak ke bumi Birmingham, jiwa saya gembira. di sini segala-galanya indah. segala penyeksaan dahulu bagaikan terbalas. pada saya, mungkin inilah hikmah yg belum terungkap nyata.

"Dari sebuah "kegagalan"
Saya ketemu "kebahagiaan""

Saturday, October 3, 2009

tentang populariti

Pernahkah anda berasa yang Malaysia ini adalah negara yang sangat popular? walaupun Anwar Ibrahim pernah jadi orang kedua paling terkenal di dunia tahun 2008, anda bukan anwar ibrahim, kan?

saya selalu terfikir-fikir, kenapalah kerajaan indonesia sanggup nak cari pasal bila tarian seksi mereka telah diciplak dgn tidak sengaja ke dalam budaya melayu oleh discovery channel. macam kau nak lancarkan perang sebab tarian ghairah kau dicuri, dan kau islam?

ah. dunia.

hari itu, masa dalam penerbangan ke Amsterdam, Belanda, saya duduk sebelah pasangan kekasih mat salleh yang asal daripada Amsterdam juga. selain mendengar jawapan cliche
"well, Malaysia is a very nice place bla bli blo..."

saya bersyukur sebab dia tahu di mana Malaysia. cikgu saya pernah cakap, jangan rasa hina bila mat salleh kerut-kerut dahi bila kita cakap kita asal dari "Malayzia". kalau kau rasa pelik kenapa, kau bukak buku geografi yang kau dah tutup lepas PMR tingkatan 3 dan tengok peta dunia.

ciput jer Malaysia tu. ala ala nampak tak nampak je. ngerti?


perkara menarik hidup di birmingham ialah ayam halal bersepah dijual di sini dan sgt murah, dengan syarat, kau jangan nak convert duit pound ke ringgit malaysia. Kalau tak berdarah perut kau tak makan seminggu.

hari itu saya ke "Pak Dixi" kedai seakan-akan KFC untuk beli set 2 ketul ayam goreng dgn fries yang melimpah-limpah dan setin air gas dengan harga 2.49 sahaja. penjual wanita itu bertanya saya

"are you from indonesia?"

"oh, no. I'm from MalayZia"

perempuan tu buat pandangan slack.

"Soory, what did you say? Malaysss..."

"oh, it's MalayZia. do you know where Singapore is? well, my country is just above it"

motif kau tahu singapura yg lahabai kecik nak mampus berbanding malaysia? kau tak tengok tv ke apa?

"what's the name again?"

"MalayZia"



"it sounds like Malaria"

Thursday, October 1, 2009

ironi kecil-kecilan

dulu dekat kolej, saya selalu tersenyum bila tgk kawan non-muslim saya beli tisu gulung banyak2. anda tahu kan apa yg ada dalam kepala saya?
sekarang, walaucemanapun yang berlaku, saya kena biasakan juga. serius, ini satu-satunya perkara yang saya benci bila datang ke luar negara.


dulu dekat kolej, selalu saja panas. kadang-kadang bila panas, rasa macam nak marah dekat air-cond sebab selalu rosak. ramai yang bunuh diri bila tiba-tiba pulak elektrik putus. bila tengah berpanas-panasan ramai yang pasang impian untuk terjun ke dalam kolam air batu.

kawan-kawan, percayalah, mandi di dalam air batu adalah sangat tidak kool.


di Birmingham, jika anda berjaya mandi sekali sehari saja, andalah orang paling bersih dan wangi di alam semesta ini. kat sini, kambing pun tak heran jika lalu tepi orang yang tak mandi pagi, atau lebih teruk tak mandi 4 hari turut-turut.

kambing akan cakap "cis, kaum aku rupanya"


di Malaysia terutamanya di Kelantan, anda akan dipandang jijik dan hina jika bercakap English dgn slang yang ngada-ngada. tahu slang ngada-ngada? macam Hermoinie dalam cerita Harry Potter. tapi percayalah, anda akan teruja untuk bercakap sedemikian di sini kerana anda akan bertemu dengan sepuluh orang Hermoinie dalam cerita harry Potter.

Jangan risaulah, kalau lidah itu dah cicah budu, cincalok, belacan, takkan hilangnya bahasa melayu kau. jangan perasan.


apakah yang anda dapat dengan membawa 20 ringgit ke shopping mall di Malaysia? selain baju brand cheetah, forest, dan charger yg dioffer serta satu set lengkap KFC snack plate. Hatta anda membeli di Mydin pun, 20 ringgit adalah mengarut untuk mendapatkan barang-barang berikut:
3 kotak jus buah 1 liter
2 pek pizza segera
1 pek tisu tandas dan tisu dapur
French Fries sejuk beku 1 kg
fish finger 1 kotak
2 botol milkshake perisa cokelat dan strawberry
1 bar cokelat
1 botol kordial jus buah-buahan 1.5 liter
dan barang-barang dapur yang lain

dengan harga kurang 20 pound. tangan saya menggigil masa nak hulurkan duit, takut-takut cashier salah kira.


Ya Allah, Kau jauhkan kami daripada pembaziran yang tidak kami sedari. amin.

Sunday, September 27, 2009

Cinta Pandang Pertama

ini kisah cinta pandang pertama.

cinta 1
ini adalah kali pertama saya menaiki kapal terbang, dan lebih seram, saya keseorangan dari Kuala Lumpur, Malaysia ke Amsterdam, Belanda dan terus ke Birmingham, United Kingdom. gusar? Ya saya gusar dan sangat resah.

Tapi, percaturan Allah lebih terdahulu. saya bertemu seorang yg sangat baik. Seorang doktor yg menyambung Phd di University of Leeds. oh, hati saya bahagia. sumpah saya jadi pak turut je.


cinta 2
perjalanan dari Kuala Lumpur ke Amsterdam yg ambil masa 12 jam memaksa saya untuk tidur sahaja. yg saya tahu, saya minum jus jambu batu dan makan omelet cheese dan chicken sosej yg muak untuk sarapan.

culture shock pertama : berada betul2 di sebelah mat salleh yg minum bir. saya rasa sgt kejutan budaya, kolot kan?

masa kapal terbang berhenti, disebabkan saya masih jakun2 manja, saya ambil gmbar orng dalam kapal terbang. tiba2

"do ya want may to take yor picture'..?" tergaman saya dgr minah salleh tu offer nak ambik kan gmbar saya

:yeah, yeah, sure " ah, saya rasa lidah saya sedikit terbelit.


cinta 3
bayangkan situasi ini. angin dingin bertiup nian bersama kedinginan suhu sambil dipancari cahaya matahari yang suam2 panas, mengenai badan anda dan menerobos ke tulang sum-sum, selesa kan? saya ambil masa yang lama untuk terima kenyataan yang tren, stesen bas, shopping mall dan tempat2 tertutup memasang heater, bukan air-cond. jakun kan?

kat sini, air dia bersih. kalau dahaga sangat, isi kordial dalam jug, buka air paip, isi je. suhu yg sangat sejuk menyebakan air pun turut terasa sejuk dan ah, nikmat. senang kan?

semalam, saya risau tgk ayam masak kuah kacang terbiar atas dapur. mak pernah pesan, makanan kalau xnak bagi basi, letak dlm peti ais. tapi tuan rumah yg saya menetap buat dunno, sya pun buat dunno je la.

esok, lauk ayam tu tak basi. saya kagum. bila saya tanya

"alah, dalam rumah ni pon dah macam duk dalam peti ais je..."

sirius, saya perlukan masa yang lebih utuk sesuaikan diri dengan keadaan dimana anda bangun di waktu pagi yg sejuk dan ambil air wuduk dengan air batu dan jalan ke masjid di pagi hari macam jalan dalam peti ais. seksa kan? subuh tu..

cinta 4
saya sekarang tgh jatuh cinta pandang pertama dengan kedai 99 pence. bank negara malaysia, saya nak duit!

culture shock seterusnya : barang UK murah

Friday, September 25, 2009

Tinta Jumaat

"memang kita tidak boleh jadi orang lain, tapi kita boleh jadi yg lebih baik" -adam

pada saya, khutbah jummat hari ni menarik. sebab? sebab saya mampu mengingatinya. jarang saya dapat tumpu perhatian bila khatib baca khutbah. selalunya minda akan berlayar jauh, melayan gusar dalam hati. tapi kali ni tidak.

ini serba sedikit tinta jumaat hari ini.

Rasulullah pernah bersabda
"Jika sesebuah negara itu dilanda wabak taun, janganlah sesekali engkau menjejakkan kaki ke situ. Dan jika ia melanda sesebuah negeri dan kamu diam di dalamnya, janganlah kamu keluar daripada tempat itu"

hebatkan nabi muhammad. dulu, mana ada orang tahu tak boleh keluar main2 bagai kalau ada berlaku penyakit berjangkit. bayangkanla pada zaman nabi, ilmu pengetahuan tentang sains masih mundur lagi, tapi nabi mampu memberi teori itu. Tak lain tak bukan, ini kerana ajaran Islam yg benar daripada Allah.

selepas beratus tahun muncul cendikiawan barat dan sekarang orang kenal teori itu sebagai kuarantin.

cuba teliti balik langkah-langkah pencegahan H1N1 yang dikempenkan kepada kita.
selalu guna tisu atau sapu tangan ketika bersin atau batuk
selalu basuh tangan dengan air dan sabun
Jangan keluar rumah sangat kecuali ada urusan penting
dan lain-lain

Islam dah bertahun ajar kita tentang wuduk, kan? Kalau kita perasan la, bila wuduk kita basuh tangan, kumur2, basuh lengan dan seterusnya. aktiviti ni secara tak langsung menepati langkah-langkah pencegahan H1N1 yang dituntut. hebat kan Islam?

kalau dah solat pon lima kali sehari, dan setiap kali solat kita wuduk, InsyaAllah kita akan sentiasa bersih. setuju?

begitulah khutbah jumaat hari ni yg berjaya menarik perhatian saya selaku golongan remaja yang selalu lalai dan leka. semoga kita semua terhindar drpd segala kecelakaaan. amin

tahniahlah kepada yg berjaya habiskan post yang bosan tapi insyaAllah bermanfaat ini.


"Ilmu itu cahaya
maksiat itu kegelapan
cahaya dan kegelapan tidak pernah boleh bersatu" -eman

Wednesday, September 23, 2009

"Forgive You"

sebelum saya berangkat ke seberang laut, saya nak cerita tentang perempuan malaysia, lebih spesifik perempuan melayu di Kuala Lumpur. seperti kebiasaan, latar tempat di Kuala Lupur menjadi pilihan. saya sayang Kuala Lumpur.

eman dgn bangganya menyokong 1Malaysia.

setelah berumur 20 tahun, baru saya tahu wujudnya "Jalan Melayu" di Kuala Lumpur. selama ni saya hanya tahu Jalan Masjid India dan Jalan Petaling, milik india dan cina. rupanya melayu juga diberi hak untuk memiliki jalan sendiri di tanah air sendiri.

inilah dinamakan demokrasi.

sementara menunggu ayah saya bertemu mata dgn waris dia hassan senik, pemilik kedai emas di Wisma Yakin, saya jalan-jalan sambil menjamu mata di Jalan Melayu atau lebih sinonim dgn panggilan Jalan TAR (Tunggu Abdul Rahman). hassan adalah anak kepada anak saudara kepada bapak saudara belah ayah saya. tak payah ulang baca, saya pun x pasti.

kalau tanya nenek saya mesti dia mahir.

ramai orang hari itu. sebenarnya orang tak pernah berkurang. jalan himpit-himpit. ah, saya segan. bila jalan himpit-himpit, nak cuci mata pun tak selesa. kena awasi perjalanan. tengah syok jalan-jalan, mata saya tertangkap pada permandangan sekitar.

ada jam sepuluh ringgit, rantai tangan permata 2 lima ringgit, baju melayu kelip-kelip, baju kurung sendat-sendat, kebaya singkat-singkat, songkok macam Tunku Abdul Rahman pakai, mercun, beg-beg jenama LV, Bonia,cK, Prada, D&G dan

saya terpijak kaki seorang perempuan berbaju kurung ayu bertudung litup sopan.

perbualan di bawah berlangsung dlm masa 0.8 saat sahaja. pantas.

"ADOI!!!"
"sorry sorry"
"FFF..."
"sorry"

nota kaki : "FFF..." adalah bunyi mendesis kerana ingin menyebut perkataan yg bermula dgn huruf F. contoh
Fool
Fuck
Forgivable
faham kan?

sebenarnya, selepas saya TERpijak kaki dia, kami berpandangan. mungkin kerana terlihat wajah jejaka itu melafazkan kata "sorry", dia terpana dan tidak sempat menghabiskan ayatnya. kerut di dahinya juga hilang serta merta selepas menatap wajah jejaka itu.

oleh kerana ia bulan puasa yang mulia dan perempuan yang berbaju kurung ayu bertudung litup sopan berada dalam kemarahan, saya agak dia nak sebut



Forgive you

Tuesday, September 22, 2009

nenek moden

pernah tak anda rasa yang nenek anda yg berumur 97 tahun sebenarnya lebih moden dari apa yg anda jangkakan? saya rasa saya akan merindui nenek saya bila saya rasa nak makan kfc di United Kingdom nanti.

2 3 tahun lepas, masa orang tengah gaduh mengeluh tak puas hati kenapa Siti Nurhaliza kahwin dgn dato' K, nenek saya lagi hebat mengkritiknya. macam-macam yang dia tak puas hati. baju kahwin mahal la. ingat tak baju yang siti pakai masa lambai2 dekat atas KLCC? harganya tak silap RM 15000.

bagi kat aku beli sireh lagi bagus.

hari itu, nenek saya teringin nak makan sejenis buah. tapi kerana mulut dan lidahnya dah berumur dekat satu abad, bebelit-belit la lidah dia nak sebut nama buah itu. tahu tak, nenek saya suka buah epal hijau dan merah? buah anggur? buah pear cina?

"eman, tolongla beli buah warna merah-merah tu, lama da x makan"
"buah apa mok? buah rambutan ke?"
"bukan..ala buah apa dah nama dia..jerry? cherry?"

berfikir.

"alah, buah yang cik siti nurhaliza suka makan cicah coklat tu la......"

---

nenek saya jeling sinis kalau dapat tahu beras kat rumah adalah beras siam. katanya beras siam tak elok untuk kesihatan. banyak kanji. nenek saya awet muda. sungguh.
oh, nenek saya bab2 makanan jangan cabar. citarasa dia unik.

doktor kata tak boleh makan telur, nanti sakit urat. nenek saya suka makan roti dengan mayonis

doktor kata tak boleh makan benda manis-manis, kencing manis nanti. nenek saya suka makan halwa (manisan) nenas dan jeruk buah jerry.

hari raya hari tu, nenek datang rumah. katanya nak jumpa cucu dia yg nak terbang dah. sambil duk cakap-cakap, saya tanya nenek nak minum air apa.

"bagi mok air tu.."

dia tunjuk dekat air gas F&N perisa oren.

---
nenek saya moden. dia x main la pakai peribahasa orang-orang tua dulu2. nenek pandai reka analogi sendiri. hari tu, saya pergi isi minyak kereta. tiba2 dia bebel2 tgk orng tgh baiki kereta.

"sekarang baiki kereta pon da boleh buat duit. ada ke patut hari tu ayah kamu ada la suruh orng tengok2 kan kereta dia. org tu dtg masa mok masuk bilik air. mok keluar je, orang tu da balik"

nada x puas hati gila. dia cakap dia mandi sekejap je.

"alih2, kene bayar RM30. mahal sunggoh!" siyes x puas hati. dia tambah lagi
"sekejap sgt la. orang makan sireh pon x sempat nak tawar"

---
pada saya, nenek saya ni boleh di istilahkan sebagai mesin buku keturunan. kalau cakap dgn dia, 2 jam pun x habis dia duk terang salah-silah keluarga. punyalah berlambak nama-nama sanak sedara yang dia igt. saya bila dengar sekali saya lupa.

nanti mesin buku ulang lagi.

dia cakap masa saya kecil ada dalil. tahu tak apa maksud dalil? petunjuk. dia cakap dari kecil lagi dah ada dalil-dalil yang menunjukkan saya bila besar akan pergi jauh dari keluarga. dia cakap macam tu lepas dapat tahu saya dapat pergi seberang laut. saya tanya la nenek saya, apa dalilnya?

nenek cakap
"eman masa kecik kerja dia nanges je.."

adik saya jampuk
"tu bukan nak gi jauh mok, tu nak jadi penyanyi tu"

"cik siti dulu kuat nanges ek mok?"






Sunday, September 20, 2009

rakan di aidilfitri -edisi pagi raya

motif tak saya balas mesej raya kt sini? mcm nk gtou satu dunia yg saya dpt mesej raya? tidak! saya nak bagitau satu dunia yg saya x forward mesej!

ok. delegasi 43 karat disambung. edisi mesej di pagi raya.

---

20.09.2009, 8:07 am
bro birmie : emannn!! slmt hari raya, maaf salah silap prkataan n perbuatan..stay cool n cute ye, just like me.. eh2,kamu mana cute, itu utk sy je..hehe. =P
tk care, n hv a nice aidilfitri..igt plan menambah berat badan kte tau..so, mkn byk2 ye..lalala~

eman : broooooooo!! saya macho (dan cute kalau nak). so jgn risaukan saya. jgn sedih2 raya kt birm ye. pasang lagu raya jgn nanges2. makan lemang dan rendang jgn sebak2. saya tahu, walaupun kamu nmpak gembira dari luar, kt dalam biarlah rahsia antara kamu dan Allah. (haha)

jgn terkejut kalau jmpa saya nnti saya dah jadi saiz XXL! camat ali laya~

20.09.2009, 9:16
Sir Michael Alderson : Slmt Hari Raya kpda special student & keluarganya. Semoga hidup panjang & penuh kebahagia, tidak pernah kurang apa2 pun.
M.Z & B. Oooh & safe trip 2 UK!!

eman : oh my dear daddy~ u r super duper awesome!! M. Z & B??!!! hebatnya sir! saya sgt terkejut!! hei, selamat hari raya aidilfitri dan maaf zahir dan batin. sayang sir sangat2. rindu sir sangat2. hope u'll have a beatiful day today and tomorrow and the day after tomorrow and so on. pray for me sir!!


Saturday, September 19, 2009

rakan di aidilfitri *edited* edited* edited*(20.09.2009)

pada tarikh hari ni, 20.09.2009 , apa yg istimewa?

-Hari Raya Aidilfitri
-eman da ada facebook!!!

ok. cukup. saya teruja.

---
baiklah, meneruskan delegasi membalas mesej raya di blog kepunyaan sendiri. nak duit! sapa nak bagi duit raya kat saya?

top up RM5 (dan lebih) sangat diterima.
terima kasih daun pisang,
jangan kira itu hutang.
---

20.09.2009. 12:13 am
Ting Yik Boh : Selamat hari raya. Wish you all many happy returns! Forgive me for all my wrongdoings. Thank you for making my life meanigful by being my friend ;D
Ting Yik Boh

eman : Selamat Hari raya ting classmate econs saya yg sangat mantap dan hebat. Satu-satunya yg dapat grade A dlm Alevel econs. bangga2. (dan malu). oh dear, u make me grin in tears. Thank you for everything! econs study group! i miss that moments! You are a special friend of mine. maaf zahir batin.

20.09.2009, 12:27 am
zebol alipi : Salam.. i wish u all slamat hari raye aidilfitri maaf zahir dan batin..may u have a good hari raya..
hizbul alifi..

eman : aku tau ko forwardkan kt sumer p20 kan? dan kawan-kawan ko yg lain. xpe, aku rasa keikhlasan itu. sob3. bol2, moga raya ni membawa sinar bahagia dan meleyapkan segala mendung di kalbumu. aku tahu, kau paling byk diuji olehNya kerna dia tahu ko sorang yg hebat!

bol2! SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN.


20.09.2009, 12:50 am
sayed : "kita mmg tak boleh jadi orang lain, tapi kita boleh berubah menjadi lebih baik:. salam nurkasih dan salam aidilfitri. Maaf zahir&batin.
-sayed

eman : "satu je saya minta, awak jangan jatuh cinta dengan saya" (nuramina sentap sekejap). sayed! muncul pun engkau. selamat hari raya aidilfitri untuk sayed sweetheartku yang sentiasa dirindui amat. Semoga ko tabah dalam menjalani hari-hari esok, andai esok masih ada. setiap hari, eman menatap pemberian yg bermakna itu. sob3

salam sayang, aidil. (tibe)


20.09.2009, 1:17 am
afiqah : Salam, setelah brpk pnjg pas ym td, sy xnak la wat syair. hehe.sy rela mengorbankan kdt sy 1 sen tok msg kamu, haha, eit, slm eidmubarak buat kamu, last yer dpt pantun spesel dr kamu, dis yer xd la pntun spesel lagi..

sy nk mntk maaf kalo ad slp dan slh, mmg ada pon, haha, o-o ek! Smoge aidilfitri kali nh lbh baik dr yg sblmnye, kem slm ayah dan amk ye!

eman : haha. terkorban ye 1 sen. tahniah2. nak pantun lagi? hmm. (pikir). memandangkan sknrg pukul 1.18 am, kepala saya pun dah xde, so xdpt fikir pantun.hee. jua saya mahu minta hampun sebab byk sgt nyusahkan kamu terutama umi dan baba kamu itu. jasamu dikenang (tibe feeling2 hari guru). saya tak mau seri 0-0, saya nak menang!!! 1-0. yeay~

semoga raya kali ni mengajar afiqah pengertian yg cukup bermakna tentang sebuah drama tulisan yg Maha Pencipta. sambutlah raya kali ini dgn penuh kesyukuran ya. SELAMAT HARI RAYA, MAAF LUAR DAN DALAM.

20.09.2009, 1:54 am
ustaz naqiuddin : Selamat hari raya! maaf zahir batin! enjoy ur raya! ;D

eman : camat ali laya untukmu juga naqiuddin yg byk membantu. tima kasih atas sokongan sebagai peminat selama nie. eh? ampun kan dosa keterlanjuranku mencabuli kehormatanmu~


*akan diedit lagi, jgn risau (yorke) =P

rakan di aidilfitri *edited*edited* (19.09.2009)

seminggu dua ni duit keluar macam air paip bocor. laju je. oleh itu, apakah cara paling mustajab untuk membalas mesej dan MMS hari raya daripada kawan-kawan?

blog!
*sekurang-kurangnya, bukan mesej forward, kan?

ini, kronologinya.

19 sep 2009. 4:25 pm
haq mohaidin : Eman rawi naqib plg cool, slamat ari raya =)

eman : err. segan seh nk tulis perkataan naqib. oh haq anak usrah lagi cool dan hensem. selamat hari raya juga. moga raya ni membawa sejuta kegembiraan untuk haq dan keluarga. go syumul!

19 sep 2009. 6:00 pm
syukri sapuan : Slmt hari raya eman blogger sjati! Bile akan fly?

eman : eman blogger baru seminggu la. oh! syuk! slamat hari raya juga. ingat gak ko kat aku ya? insyaAllah aku terbang 25september, malam. eit syuk, ampun maaf atas salah dan silap ya! go syumul juga!

19 sep 2009. 8:28 pm
azri jasni : Herm herm! Haha. Happy raya! Maaf z n b. T.care! =D

eman : SHRAMZB(melukut ko nak tafsir!). boleh? hamboi, mlas sgt nak taip mesej ye? hei azri! nak brownies raya ni. post laju esok? ok. saya tunggu!

19 sep 2009. 8:34 pm
izzat za'ba :
Aidilfitri lebih bereti jika tiada yg memendam di hati..
maafkan daku atas segala kesilapan..
moga aidilfitri ini lebih bermakna drpd yg sblmnya
-ikhlas dr temanmu

eman : wah za'ba! jiwang bagai mesej mu itu. harus aku jiwang gak.
andai pernah ku tusuk sembilu di hatimu
andai pernah kataku menghiris perasaanmu
andai pernah senda gurau memakan jiwamu
ampun dan maaf ku pohon
moga aidilfitri kali ini diraikan bersama sinar bahagia bersama keluargamu. selamat terbang ke UK!

19 sep 2009. 8:38 pm
fikri celetmate :
Salam..
Sinar Ramdhan mengundur diri
cahaya syawal makin menghampiri
sepuluh jari tersusun rapi
keterlanjuran emosi, bahsa lagak dan gaya,
ampun dan maaf jua dipohoni
SALAM LEBARAN.

eman : ewah ewah ewah. menjual pantun ye encik fikri. baik2, saya beli. dengarnya.
Sebulan yg lalu syaitan kena gari
esok syaitan dan free!
ha! terkasar bahasa terlanjur(wah, sentap la perkataan ni) kata tak disedari
ampun dan maaf pohon diberi
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR BATIN fikri
ha, mantap kan rima pantun saya?

19 sep 2009. 9:28 pm
nonnel : Woot3!!..esok raya!!..hahha..:DDD
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN!!..
0-0 yea.. :P.. hope u'll have a super awesome one!..

eman : yes! celetmet! nonnel cintaku! camat ali laya untukmu jua.. aku amat rindu pada kekiasuanmu itu!! hek3. moga kamu dpt raikan dgn penuh rahmat dan berkat ye. lap u so much!!!

19 sep 2009. 10:15 pm
york : Salam aidilfitri 2 u n ur family.. may diz syawal brings happiness 2 ur life..maaf zahir je..batin xde kot. ;) njoy!
-yorke, isteri & anak2-

eman : york pujaanku! selamat ali laya untukmu dan keluarga dan isteri dan anak-anak. weh, aku rindu ippo comel!!!! argghhh~~ err. mana u tau u xde kesalahan batin terhadap i ha? hek3.
terseksa jiwa i tau u buat i selama ni~ hek3

maaf luar dan dalam yorke! beg aku kim slm kt abg dia =P


*akan sentiasa di edit dari semasa ke semasa*

rakan hari ini : midi dan nabluvy

hari ni saya dapat kad selamat hari raya. daripada dua horang sahabat saya. maka, di sini saya nak ambil kesempatan untuk balas ucapan mereka di sini. maaf dipohon sebab saya telah disibukkan seminggu dua ni, maka x sempat la nak bernostalgia bagai nak hantar kad-kad raya ni. boleh?


kepada : hamidi
Yo man! weh, terima kasih eman ucapkan kepada idie eusoff yang duduk jauh di penang. waktu awak minta alamat rumah saya, serius saya tak terpikir kenapa. rupa-rupanya awak nak hantar kad kepada saya. terharunya saya.

walaupun kad awak kecil dan ucapan awak kepada saya ringkas saja, tapi saya dapat rasakan keihklasannya. terutama bila membaca dialog kartun yang sungguh lawak itu. terkesan di hati saya.

maka, saya mengambil kesempatan disini untuk mengucapkan selamat hari raya dan maaf andai ada salah dan silap saya sepanjang persahabatan kita selama 2 tahun yg dimulakan dengan saya menjahit baju awak. percayalah, setiap kali saya menjahit baju, saya akan teringatkan awak. awaklah sahabt saya dunia akhirat.


kepada : luvy nabihah
diva x kad raya yg saya utuskan untuk awak kat atas ni? saya tahu saya tidak sediva awak. maafkan saya. hei! haruslah awak tulis karangan 350 patah perkataan dalam kad raya awak yg kiut miut tuh. tersentuh saya membaca setiap kenangan yang awak nukilkan.

bihah luvy! semoga awak sentiasa aktif dalam bersyair. insyaAllah, bila saya buat konsert satu(wah~) di istana budaya, saya akan jemput awak untuk bersyair bersama. boleh? semoga awak sentiasa bersemangat untuk berjogging dan menjaga berat badan. raya nanti jangan lupa belasah makan cukup-cukup. bila dah rasa nak pakai seluar tu da x muat, miskol2 la saya, kita pergi jogging, ok?

dari hujung rambut ikal mayang yang halus mulus bak sutera ini saya turut memohon jutaan kemaafan andai saya tersumbang suara bila mengajar syair, andai tersalah buat calculation masa ajar maths, andai terlari laju masa jogging sama2 dan semua andaian-andaian yg mungkin wujud ya bihah luvy? selamat hari raya maaf zahir batin.


wah. terasa special sebab diberi ucapan khas? apa lagi, hantarlah kad selamat hari raya! cepat2, postman pun nak raya~

akhir kalam, selamat hari raya maaf luar dan dalam. asslamualaikum.

Wednesday, September 16, 2009

Tentang Tatasusila

cerita 1

hari itu, saya pergi kedai photostat, dah nak dekat waktu berbuka. ada seorang mat salleh tgh tunggu kertas dia siap difotostat. banyak gila. saya tengok muka mak cik fotostat sangat pasrah sambil buat kerja dia. kesian makcik. takpa makcik, saya nak fotostat sikit je.

mat salleh tu minta fotostatkan kad-kad kredit dia. bila fotostat, dia jadi sgt hitam.sangat hitam. kalau saya, saya tak terima dan suruh mak cik tu fotostat balik. tapi mak saleh tu tidak.

"berapa mak cik?"
"lima ringgit"

mat salleh tu hulur 6 ringgit.
saya nampak dia cakap2 dgn makcik tu.

"mak cik saya nak fotostat. mak cik, mat salleh tu selalu ke dtg sini?"
"dia da lama duk sini. bagusla dia. bagi extra seringgit sebab mak cik fotostat gelap. dia cakap,

"guna banyak dakwat, minta maaf"


saya suka pergi ke Kuala Lumpur sebab boleh tengok gelagat manusia. di Kuala Lumpur manusia ada macam macam. saya panggil manusia pelik. hari itu saya naik ktm, tren yg selalu lambat dan bising. saya benci naik ktm, atau lrt atau monorel atau kenderaan elektrik yg memaksa penumpangnya berasak-asak untuk masuk ke dalam. tercabul kehormatan saya.

cerita 2

dalam ktm, ada seorang minah melayu rambut berkarat pakai skirt pendek paras lutut dan singlet ketat yg menampakkan yg x patut saya lihat duduk berhadapan dgn saya. lagaknya macam orang Kay Ell, moden dan kontemporari. dia ada ipod kaler pink senada dgn kaler eye shadow dan pemerah pipi.

ok, cukup untuk itu. alihkan pandangan.

minah ketat itu, dia dengar lagu di ipod dia macam nak buat amal jariah. dah la pasang kuat mcm dengar radio, dia jadi pula penyanyi latar lagu itu. bapak rock kapak gila ah lagu minah ketat tuh.


cerita 3

dlm tren yg sama, ada 2 orang mamat muka macam pengganas yg tgh cari minah ketat untuk dirogol. biasalah, kalau dah mamat ganas tu, dia buat tren tu macam atuk sedara belah mak cik jiran dia punya. cakap mcm guna mikrofon, gelak mcm tertelan amplifier. bgus sgt. minah tengah nyanyi lagu "hujan" dan mamat muka perogol duk gelak-gelak.

tiba di suatu stesen, seorang mak cik jalan terhegeh-hegeh masuk tren. kesian saya tgk mak cik tu. tua. tepi 2 orng mamat muka perogol ada seorang akak yg muka baik.
mak cik tu jalan masuk ke dalam cari kerusi. dia berdiri betul-betul antara akak muka baik dgn mamat muka perogol.

dengan tanpa rasa bersalah, mamat muka perogol bgn dan

"mak cik, sila duduk"

Sunday, September 13, 2009

sekarang anda faham?


dulu dalam kelas ielts dgn mrs. foord, saya ada belajar perihal perangai manusia mengikut negara. apa yang saya masih ingat ialah orang australia sangat tegas dalam membuat keputusan. bayangkan situasi ini:

situasi jika orang australia terlibat. perbualan antara datuk dan cucunya. datuknya berkata
(perbualan dlm bahasa inggeris)
"cucuku sayang, ambillah 10 pound ini, buat beli cokelat"
"takpalah atuk, buat susah-susah saja"
"ok"
jawab datuk sambil terus menyimpan duit 10 pound ke dalam kocek dan berlalu pergi.
cucu itu terpinga-pinga.

faham?

Walaupun mrs foord orng UK, saya tetap rasa dia orng Australia.

hari itu, kawan saya lutthpi datang ke rumah saya, dia mahu berangkat ke Amerika (ya, saya tahu, sepatutnya saya yang pergi melawat dia). dia datang sekonyong-konyong bersama sebekas besar nasi dagang. katanya dia buat majlis kesyukuran pagi tadi dan saya tidak pergi. sengaja.

disebabkan saya tidak akan berjumpa dia lagi untuk 2 tahun, emak menyuruh saya menghadiahkan kuih segera kepadanya. pergilah saya ke kedai kuih segera yang terletak di belakang rumah menaiki motor lutthpi.

"mak cik, kuih ni 4 ringgit kan?"
sambil menghulurkan duit empat ringgit
"ish, xla la dik, kuih ni semua 4 ringgit 4 puluh sen"
tergamam saya sebab satu tahu saya bawa duit cukup2 empat ringgit.
saya buat muka 4 puluh sen.
"takpa lah dik, halal lah 4 puluh sen tu, nah kuih"
oh, muka 4 puluh sen saya berjaya. saya pulang.

tau apa jadi. ya, saya kena leter dgn mak saya depan lutthpi yang akan terbang ke USA.
saya pasrah.


suatu hari lain, emak suruh saya beli kuih segera lagi. sebenarnya saya minta untuk beli sebab esoknya saya mahu singgah ke rumah teman di shah alam.

fakta menarik : sudah tiga kali saya menginap di rumah teman saya itu dalam masa hanya satu bulan. pembantu rumah dia pun mungkin sudah dapat teka kenapa dia perlu masak lebih selang 2 minggu sekali. Dan esok saya pergi lagi.

saya pegi beli kuih segera yang sama.
"mak cik, kuih ini 4 ringgit 4 puluh sen kan?"
sambil tersenyum yakin.
saya hulurkan 4 ringgit 8 puluh sen.
"mak cik, ni 4 ringgit 8 puluh sen, sekali hutang 4 puluh sen hari tu"
"ish, xpala dik. x payahla 4 puluh sen lebih ni,ambikla balik"
"ish, xpala mak cik, ambikla"
"ish, x payahla"
mak cik tu dah pegang duit itu dan buat-buat hulur duit syiling 4 puluh sen dan adegan drama bermula

"xpa mak cik. ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"

saya mula terbayangkan yang drama tolak menolak ini akan berlarutan sampai maghrib nanti.
saya ambil keputusan untuk berlalu dari situ. dari jauh mak cik ni masih tak putus asa memanggil-manggil nama saya.

apa masalah mak cik. ambil jelah 4 puluh sen yang lebih tu. kang saya rampas balik semua duit itu, nganga tak sudah mak cik nanti.


sekarang anda faham?


Saturday, September 12, 2009

cerpen : senyumlah seikhlas siput

kronologi sebuah penerbitan.

awal-awal di kyuem, saya benci kepada blog. pada saya,mereka yg buat blog ni dah takda kerja yg berfaedah boleh dibuat. agak lambat juga saya tahu tentang blogging. saya kategorikan diri saya sebagai budak buta pengetahuan.

1. saya ingat nak buat blog kena bayar. mahal. so, apa faedah nak bayar mahal-mahal kalu stakat untuk blog yang tiada faedah.

2. saya ingat syarat membuat blog mestilah melebihi umur 18 tahun. alah, macam nak join friendster, kena umur 16 kan?

3. saya ingat kerumitan buat blog sama dgn kerumitan nak buat sebuah laman web. haram tak tahu pasal java bagai. saya tak minat komputing, benci dgn coding-coding. dulu pernah kena siapkan projek komputing guna software visual basics. tahu? sebab benci dgn coding-coding, saya buat perisian "mari belajar ABC". tekan start keluar "A". tekan next keluar "B". tekan next keluar "C". ah~ saya bangga dgn pencapian saya


lama-kelamaan saya jadi ketagih baca blog. hari-hari kat kolej tak berseri kalau tak singgah "Yaqazah Umirta..", "My Life As.." dan tidak lupa blog-blog lain. terasa sangat ketinggalan bila kawan-kawan duk cerita-cerita pasal apa yg orng tulis kat blog. paling saya ingat tajuk "Talbis Syaitan di Kyuem"


suatu hari, saya pulang dari kelas. tiba-tiba chaletmate saya jerit-jerit "eman!eman! sapphire dah ada blog!". boleh bayang tak chaletmate saya jerit-jerit? saya buat muka teruja. dalam fikiran

"ada aku kisah?"

lima minit selepas itu
"hei, apa username and password dia"
enam minit lepas itu, saya tulis post kedua.

esok, lusa, tulat, seminggu, dua minggu, sebulan blog sapphire jadi tatapan harian. hari-hari tulis post baru. satu cabaran besar ialah nak jadikan blog tu sebagai halwa mata kebanyakan orang. edit sana, edit, sini, header baru, post baru. promot2.

lagi 2 bulan lebih kurang, blog sapphire dah nak smbut ulang tahun pertama. saya sebagai salah seorang penulis rasa bangga walaupun belum berumur setahun, jumlah pelawat dah mencecah 19429. header pun dah 15 kali bertukar wajah. keahlian untuk menulis pun telah dibuka. kalau dulu penulis dia
kapitan nonnel
wan nur kapitan banban
saya (dan nickname nickname yg terlibat)
luqman?

kini penulis dah bertambah
kapten aiman
vkapten haq
nur kapten yatz
vkapten kammy the gorgeous
dan mereka2 yg diberi kebenaran


setelah lama saya menapak nama di persada sfera blog kyuem, tiba masanya untuk saya digulingkan. yelah, kapitan pun dah digulingkan, saya masih kental mahu perjuangkan blog sapphire kerana saya sayang blog itu.

cukup-cukuplah eman. penat dah orang paksa kamu tubuhkan laman sendiri. blog sapphire blog awam, bukan blog peribadi.

tak serik lagi ke kena sentap-sentap pedas dekat blog aqmin dan blog iman?
tak serik lagi ke kena hentam dgn anonimos sebab jaja cerita peribadi?
tak serik lagi ke dengan segala tohmahan yg dilemparkan?

ok.fine.

nah, silakanlah.



cerpen

senyumlah seikhlas siput.