Friday, June 18, 2010

Jom Gembirakan Hati Kawan :)

ha ! kepada yang tekan link ni, terima kasih, anda memang seorang kawan yang prihatin. tahniah2. macam tu mukaddimah mengejut.

Saya yakin kebanyakan pembaca blog saya ini mengenali Nur Syahirah Mat atau lebih dikenali sebagai Syera Mat. kan?

cop! jangan pasang lagu Wajah nyanyian Jaclyn Victor tau, ini post selamba2 je.



Ni, syera dia baru kena kebas duit. atau dalam kata lain, duit dia baru saja kena kebas. banyak la juga. 190 pound. jangan convert kepada ringgit, kalau tak lagi banyak.


Jadi, dengan menggunakan populariti blog Cerpen : Senyumlah Seikhlas Siput, saya dengan segala hormatnya menjemput rakan-rakan pembaca setia terutamanya yang duduk UK ni,

jom bagi 1 pound seorang ! 

bayangkan jika seorang bagi 1 pound, 20 orang dapat 20 pound, 100 orang dapat?
100 pound, pandai.

Kalau nak rasa best lagi, kalian anggap je 1 pound itu macam kalian belanja syera dekat poundland beli Walkers.
Nak?

Kalau nak, buka account bank korang, taip tiga benda ini

account number : 14357460
sort code : 30-97-86
reference : Walkers

belanjalah syera 1 pound sajo. ok? kalau bagi lebih pun takpa, nanti syera belanja chicken cottage. :)


kalau nak tanya apa2, contact lah dia dekat facebook.
dia tengah sibuk2 exams sekarang, tahu? doa moga syera diberi kekuatan. (haha aku rasa macam nak pasang muzik cerekarama tv3) 




akhir kata, 
Belanjalah Walkers Seikhlas Siput 

Saturday, June 12, 2010

Borak-borak Chocolate

Sebelum saya bercerita, saya nak promo Birmingham sekejap. hei hei, pembaca-pembaca, jemputlah datang ke Birmingham sebab dekat rumah saya ada kilang utama chocolate Cadbury world. Tambang bas murah tiga ringgit setengah pergi balik. murah2.

hari itu, teman saya daripada Leicester datang ke Birmingham. murah rezeki dia, elok-elok hari dia datang, saya ada buat bakar-bakar satay sikit. sehari sebelum bakar-bakar satay, saya ada periksa ramalan cuaca untuk hari esoknya, katanya akan hujan start pukul 10 pagi. maka saya hantar email dekat kuncu-kuncu saya,

bakar satay esok start 6 pagi. kau mampu?

tapi kuasa Allah mengatasi segalanya, dalam pukul 8 macam tu hujan turun dengan lebatnya. (jap, hujan lebat dekat UK anda jangan la bayang macam hujan dekat malaysia ada ribut petir sabung mrnyabung semua. Hujan lebat di Uk ala-ala sopan je) . sekejap saja, lepas itu hari cerah sampai ke petang. so pengajaran dia,

kau gila nak start bakar pukul 6 pagi?


oh sambung cerita kawan saya. Dia macam ala-ala mengidam nak pergi Cadbury World, maka kami janji nak pergi pukul 10 pagi esoknya. janji melayu, lepas pukul 2 petang baru kami bertolak. takdalah lewat sangat kan?

oh, kawan saya lagi seorang dia hantu chocolate. macam kalau sehari tak makan chocolate, hatinya gundah gulana. maka, sementelahan saya pergi Cadbury World, dia kirim minta beli sedikit. SEDIKIT.

"eman, tolong belikan aku chocolate sikit, boleh?"
"berapa?"
"beli dalam 200 pound"

***

Cadbury World ni, ni macam muzium chocolate lah. kalau nak masuk pameran dia, kena bayar 13 pound. Kalau rasa macam umur dah lanjut itu, melawat muzium chocolate antara terapi yang baik untuk mengembalikan keremajaan, sebab ia sangat kanak-kanak.

takutlah saya tengok orang berjanggut berjambang melompat-lompat macam dalam Charlie and The Chocolate Factory.


"excuse me, how many CurlyWurly can I get if I only have 50 p?"
seorang budak perempuan tanya saya. comel budak itu
"hmm, you can get at most 2 of them"
saya senyum sambil tengok harga CurlyWurly itu, 19 p. budak itu macam tenung lama-lama fikir, tengok syiling 50 p dekat tangan, dan ambil dua CurlyWurly.
"Would you like to have another 20 p, so that you can take 3 CurlyWurlys?"
sambil saya hulur duit 20 p.
"Are you sure? Thanks!" 
budak itu senyum sampai ke telinga dan terus ambil lagi satu.


oh sukanya jadi budak-budak kan?


dua tiga orang awam tegur saya sebab tengok saya bawa 2 troli penuh dengan chocolate.
"Wow, Thats a lot of chocolates!" 
"Well, big family.."
oh saya rasa macam seorang nenek penyayang yang sangat sayangkan cucu-cucunya.

"Dude, you really are a chocolate lover!" sambil mata terbeliak tengok troli.
"haha.." saya bagi gelak mesra.

masa tengah beratur bayar, saya perasan ramai budak-budak tengah bisik-bisik dengan kawan sebelah sambil tunjuk-tunjuk ke arah saya.

sambil tunggu barang diimbas, saya berborak mesra dengan cashier dekat situ. lepas siap masuk dalam bag plastik, cashier itu cakap

"Are you ready to hear this?"
"Absolutely!"



"It is One Hundred and Twelve pound, ONLY"

Friday, June 4, 2010

Hari Biasa Yang Biasa

saya kalau telefon kawan di Malaysia, selalu cakap paling kurang 2 jam. dan selalunya 10 minit cerita saya di UK dan selebih minit cerita kawan saya di Malaysia.

dia : kau apa cerita, sebulan tak call?
saya : hmm, macam biasa. takda cerita menarik, kau lak apa cerita dowh sebulan tak dengar khabar?
dia : aku ...

dan dia akan cakap tak henti-henti sampailah tiba-tiba putus sebab habis bateri. melampau kan?


itulah, saya pun pelik juga kenapa hidup saya tiada drama tv1 ke, drama swata astro ke, macam hari-hari berlalu  pergi begitu sahaja. heh. ataupun ada, tapi saya sembunyikan?

***

oh, hari itu saya sakit gigi selama 4 hari. mungkin ini bukan benda biasa kan? sebab sakit gigi itu melampau-lampau. bengkak gusi, jadi nak telan makan sakit. oh, sementelahan itu, housemate saya baru lepas dibedah. tapi macam saya punya melarat itu lagi over, tahu?

padahal kawan saya siap kena potong usus-usus bagai.

***

oh lagi, walaupun sakit gigi, saya tetap cekal pergi tengok Konsert Nasyid Zain Bikha with Friends. tiket dah beli 10 pound, mahal tu. bila sampai, saya rasa sangat sangat tak elegen.

satu sebab saya pergi seorang diri. 
dua sebab saya seorang saja bermuka asia.
dan tiga, saya seorang saja pakai tshirt (takdalah ketat sangat, Topman je), jeans (takdalah sendad sangat, Vans je) and kasut (takdalah over sangat, warna putih)


dan empat, semua orang lelaki pakai kopiah. senang cakap, semua pak-pak dan mak-mak arab lah.


ada seorang pak arab tegur saya

pak arab : do you think iphone is cool? (sebab tengah tengok saya syok duk tekan2 iphone sebab bosan tunggu pintu dewan nak buka)
saya : ha? (terkejut kot). oh yeah, iphone is the coolest smart phone I ever used (well, this is the first anyway kan). Do you plan to get one (sambil tengok isteri dia sopan2 bertudung tunduk2 malu)
pak arab : I do. How much did you get it?

pastu kami sambung sembang-sembang tentang asal usul, kerja apa, duduk mana. alah benda-benda cliche kalau berkenalan.

saya : what is your job, sir?
pak arab : well, I work with gambling company. you know, car racing, sort of things. 
saya : (did i hear wrongly (dalam hati la))  oh.  (saya jawab,terkejut dan tak tahu nak respon macam mana). well, I'm a student here, in Birmingham University.

sambung lagi sembang pasal Malaysia, pasal bercuti ke negara eropah.

pak arab : we only go to Muslim's Countries...
saya : oh (lagi sebab tak tahu nak jawab apa, sebab baru excited nak cerita tentang spain dan Amsterdam)


lama juga la kami sembang sebab pintu dewan tu bukan setengah jam lambat dari yang sepatutnya. dah lama sembang, baru saya sedar yang ada satu benda penting yang saya belum tanya.






saya : sir, what is your name ?