Thursday, October 8, 2009

Tinta Jumaat

pengalaman hidup benar-benar mengajar kita erti untuk bersyukur pada-Nya. Allah ini maha hebat. Dia "gagalkan" hasrat kita yang pernah kita simpan sekian lama dan hadiahkan kita dengan sesuatu yang tidak kita duga selama ini.

Allah "gagalkan" saya untuk dapat keputusan cemerlang dalam A-level. macam kita hari-hari berdoa bersolat hajat untuk dapat keputusan cemerlang dan kita sangat yakin yang kita boleh. itu perancangan kita dan kita rasa ia terulung untuk kita.

Allah maha hebat dalam merancang sesuatu.

Mendapat keputusan ABBB mungkin tidaklah terlalu gagal tapi ia gagal bila tidak melepasi target sponsor. tapi Allah selitkan sesuatu yg menarik untuk saya. markah komponen subjek saya cantik.
Further Maths : AC
Econs : ACAC
physics : ACACA

cantik bukan?

sebulan hidup terumbang-ambing. rasa macam dunia ini gelap. macam-macam penyesalan berlaku. bangsawanlah, ICANlah, IAWlah, HAWlah, CPlah, dikir baratlah, sportslah semua benda dijadikan sebab kegagalan.

bukankah itu semua adalah sebuah pencapaian?


selama sebulan itulah Allah kurniakan saya pelbagai anugerah.

1. setiap hari dapat panggilan dan sms daripada sahabat-sahabat yg jarang saya bertanya khabar. semuanya tampil mahu memberi semangat. saya hilang A-level, saya dapat kasih sayang kawan-kawan

2. Doa saya agar sahabat saya berjaya Allah kabulkan. mungkin bukan mustajab doa saya tapi saya gembira bila sahabat saya gembira.

3. bila lagi peluang untuk mendapat panggilan daripada guru-guru? Pn.sheila, Pn. Ain, Pn. Jue, Kak. Ina. mendapat emel dan kata-kata perangsang daripada Mr. Alderson, cikgu matematik saya. saya hilang A-level, saya dapat kata cinta daripada cikgu saya.

4. dan yang paling saya mahu menangis hiba, Allah mengurniakan ramadhan untuk saya bermuhasabah diri. sumpah, kalau dulu, saya liat untuk ke terawikh. Ini anugerah unggul daripada Allah.

5. Malam ke 21 Ramadhan, doa para sahabat naik ke langit. kami mendapat khabar gembira daripada Bank Negara Malaysia. sepanjang malam itu air mata saya jatuh mensyukuri nikmat daripada langit ini.

pada ujian yang saya terima, dapat saya rasakan Allah bagaikan berbicara secara halus.


bila tercampak ke bumi Birmingham, jiwa saya gembira. di sini segala-galanya indah. segala penyeksaan dahulu bagaikan terbalas. pada saya, mungkin inilah hikmah yg belum terungkap nyata.

"Dari sebuah "kegagalan"
Saya ketemu "kebahagiaan""

22 comments:

Lala said...

wow....terharu gile baca...

aFiQaH said...

saya cemburukan kamu!!!

miraroslan said...

sob sob sob...

bro said...

bersyukurlah selalu,di kala senang atau susah..=)

"Sesungguhnya manusia itu dijadikan bertabiat resah gelisah (lagi bakhil kedekut). Apabila dia ditimpa kesusahan, dia sangat resah gelisah. Dan apabila dia beroleh kesenangan, dia sangat bakhil kedekut." (70:19-21)

kalaulah nikmat sekarang sudah dirasakan amat indah, bagaimakah agaknya nikmat syurga kann? =)

p/s : zaman "gagal" sebulan dulu tu..ah, indahnya utk diingati..lala.~

Anis Liyana said...

Salam eman

I'm kak anis, your supersenior from college :)

Kak anis pun selalu experience those kind of things...Tapi in the end mesti Allah kasik yang 'terbaik' for kita <--agak cliche lah ayat tersebut. Tapi, doesn't matter, sebab memang itu yang akan happen, as long as we have faith in Him.

I love reading your blog, there's a sense of originality. Keep writing.

najwa said...

yg pntg jgn lupe dr...sntiase b'syukur dgn ape yg ade..ALLAh sntiase b'sama hamba2 nyer.

Syukri Sapuan said...

wah2.
terharu2..

cm nk nangis baca..

haha


terkenang lakonan sbg si hodoh..

tahniah kerana masih berjaya menjiwai watak~


=)


p/s: trimas coz kol dari birmingham aritu. cme aq terpikir, knape tetibe aq pass hnst kt haq dan aq ckp sikit je dgn ko..

haha~

Haq Mohaidin said...

tuhan uji hamba dia, bukan saje2 nak buli hamba dia xde motif.


kan?

herman rawi said...

lala : hei, lama x muncul? pergi bertapakah? anda memahami perasaan saya.

afiqah : percayalah, cemburu kamu itu akan berbalas. kesedihan yg menimpa adalah permulaan sebuah cerita bahagia. tengok macam nur kasih?

katun : betul ke katun kat nott?

bro : lupakan kejadian khutbah jumaat hari ni. anggaplah ia sesuatu yg tidak kamu sedari.



*Tinta Jumaat mendapat sambutan yg menggalakkan. terima kasih daun bayam, saya sayang semua orang*

herman rawi said...

kak anis : salam, kakanis, saya superjunior kamu kat kolej =)
As clche as it sounds, thank for the comment =P

bukan senang mahu mendapat emas kalau tidak ditampi pasirnya, kan?

wawa : hehe. kakakku yg satu. betul kata kamu. semoga menjadi pengjaran untuk semua.

syukri : I was crying when writing this post. It wasnt like Si Hodoh or Dameng at all. I cried because Allah touched the bottom of my heart.

sama-sama n bukan haq je, kammy pon dapat phone syuk malam tu*

haq : yes! kata-kata hikmah radikal daripada seorang naqib!

aFiQaH said...

ye..walaupun xmampu tok menjadi setabah Nur Amina..tp, hakikatnye, saya perlu begitu!!

*hebat btol penangan Nur Kasih..

dan said...

herman, aku cadangkan, dengarlah lagu mestica, tajuknya 'segala milikMu'. mungkin ko dah tahu...aku pun tak tahu kan. sangat influential lagu ni pada hidup aku...pernah jadi satu turning point tahu.

dan, for a head start, dengar lagu 'langkah tercipta' dari UNIC.

selamat mendengar dan bermuhasabah! :D

yang suka berfalsafah dengan diri,
rasydan

bro said...

Allah sedang berbicara denganmu..
adakah kamu mendengarnya?

Rabiatul Adawiah Sulaiman said...

=) kita xboleh meletakkan syarat untuk Allah menguji kita

herman rawi said...

afiqah : cinta saja tidak cukup untuk sebuah kebahagiaan. ah Nur Kasih, cepatlah habis. terseksa jiwa

dan : sedap sedap tapi belum berjaya menangkap telinga aku lagi. mungkin hati aku masih keras lagi, boleh?

bro : Biarlah ia menjadi rahsia antara......

ada : tepat sekali! kita hamba, kita terima, kita syukur. =)

aFiQaH said...

bace je la sinopsis nur kasih smpai episode last, xde la terseksa mane...

lambat lagi cte tuh nk habis..masih byk ujian dan dugaan yg perlu ditempuhi...

*tau mane nk bce sinopsis tuh?

cuan lancaster said...

salam

first time jenguk kt blog ni....
terus je jumpe entry ni...
serius...sgt menyentuh jiwe...

time ak bace...ak terbyg muke ko eman...yg ngh nangis..tp time tu ko jd 'si hodoh' la...hehe

apepun...setiap bende yg berlaku bkn KEBETULAN sekali-kali...pastinya itulah laluan hidup kita...

salam rindu dr kg lancaster...hehe

-bihah- said...

amat menyentuh post ko kali ni...

mmg kita tak dpt nak duga apa yg telah disediakan olehNYA untuk kita...walau banyak mana pun kita berdoa dan berusaha...
kalau ALLAH nak bg Dia akan bg,kalo Dia kata not yet mmg kena sabar menunggu je ar...
its just a matter of time dia makbulkan doa kita...
and we might get not get what we want dlm bentuk yg kita nakkan...
sbb in the end...sumenye adalah milikNYA dan kita hanya dipinjamkan sume2 yg kita ada skang...

*p/s:nur kasih rawks...dan sgt best!! (tibe~)

ezatulhani said...

berjaya menghidupkan hati yg telah mati :)

herman rawi said...

afiqah : x jadi kejutan la baca sinopsis. mcm da agak. macam x best. tak tau dan tak mau tahu, boleh?

cuan : hei! si hodoh tu hipokrit. dameng pun sama. lakonan semata-mata. tapi yg ni, ia lakonan yg betul-betul, tanpa skrip tanpa pengarah dan ianya bukan kebetulan. tepat sekali.

salam rindu drpd birmingham

bihah : aku suka komen ko sebab panjang2 mcm post blog. dan betul. dunia ni hanya ada 3
Ya
Bukan sekarang
ada yg lebih baik dari itu

*uh, nurkasih makin sweet~~

ezatulhani : semoga yg terbaik untuk kita bersawa. cewah~

-bihah- said...

ai...perli ke puji man..??huhu...
tah ar...asal aku kat dpn keybod ni mmg jari tu cam susah je nak benti menaip pe yg tersurat dan tersirat kat dlm pala otak aku yg tgh berselirat nih...hehe...
and ofkos tujuan lain aku is to penohkan ruang komen ko ni...haha...

kalo ko tau citer aku msti lg bnyk boleh tulis kat post...smpai leh wat novel kot...huhu...

*and ya...saya setuju...nur kasih makin suWit!!! ^_^

Anonymous said...

hermanrawi.blogspot.com is very informative. The article is very professionally written. I enjoy reading hermanrawi.blogspot.com every day.
payday advance loans
loans