Sunday, September 27, 2009

Cinta Pandang Pertama

ini kisah cinta pandang pertama.

cinta 1
ini adalah kali pertama saya menaiki kapal terbang, dan lebih seram, saya keseorangan dari Kuala Lumpur, Malaysia ke Amsterdam, Belanda dan terus ke Birmingham, United Kingdom. gusar? Ya saya gusar dan sangat resah.

Tapi, percaturan Allah lebih terdahulu. saya bertemu seorang yg sangat baik. Seorang doktor yg menyambung Phd di University of Leeds. oh, hati saya bahagia. sumpah saya jadi pak turut je.


cinta 2
perjalanan dari Kuala Lumpur ke Amsterdam yg ambil masa 12 jam memaksa saya untuk tidur sahaja. yg saya tahu, saya minum jus jambu batu dan makan omelet cheese dan chicken sosej yg muak untuk sarapan.

culture shock pertama : berada betul2 di sebelah mat salleh yg minum bir. saya rasa sgt kejutan budaya, kolot kan?

masa kapal terbang berhenti, disebabkan saya masih jakun2 manja, saya ambil gmbar orng dalam kapal terbang. tiba2

"do ya want may to take yor picture'..?" tergaman saya dgr minah salleh tu offer nak ambik kan gmbar saya

:yeah, yeah, sure " ah, saya rasa lidah saya sedikit terbelit.


cinta 3
bayangkan situasi ini. angin dingin bertiup nian bersama kedinginan suhu sambil dipancari cahaya matahari yang suam2 panas, mengenai badan anda dan menerobos ke tulang sum-sum, selesa kan? saya ambil masa yang lama untuk terima kenyataan yang tren, stesen bas, shopping mall dan tempat2 tertutup memasang heater, bukan air-cond. jakun kan?

kat sini, air dia bersih. kalau dahaga sangat, isi kordial dalam jug, buka air paip, isi je. suhu yg sangat sejuk menyebakan air pun turut terasa sejuk dan ah, nikmat. senang kan?

semalam, saya risau tgk ayam masak kuah kacang terbiar atas dapur. mak pernah pesan, makanan kalau xnak bagi basi, letak dlm peti ais. tapi tuan rumah yg saya menetap buat dunno, sya pun buat dunno je la.

esok, lauk ayam tu tak basi. saya kagum. bila saya tanya

"alah, dalam rumah ni pon dah macam duk dalam peti ais je..."

sirius, saya perlukan masa yang lebih utuk sesuaikan diri dengan keadaan dimana anda bangun di waktu pagi yg sejuk dan ambil air wuduk dengan air batu dan jalan ke masjid di pagi hari macam jalan dalam peti ais. seksa kan? subuh tu..

cinta 4
saya sekarang tgh jatuh cinta pandang pertama dengan kedai 99 pence. bank negara malaysia, saya nak duit!

culture shock seterusnya : barang UK murah

16 comments:

Lili said...

brg uk murah? apakah itu inversi? atau kias ape2 yg anda gunakan? brgan di sini sungguh la mahal! fine kedai 99p jgn la citer. kedai2 laen amat mahal brgnnya

mohd said...

Bro,

Need your gmail address

Anonymous said...

b'tmbh kejelesan gua t'hdp lu...

bro said...

bnyk lg keajaiban di sini,
just xnk reveal semuanya serentak, nnt xbest la..=P

herman rawi said...

lili : sungguh. bab2 harga aku x main2. kat sini ada MYDIN, nama dia LATIF.

mohd : saya xde gmail address, dan anda siapakah?

anonimos : saya harap anda bukan anonimos yg dulu. eh, jap, ni wawa?

bro : *speechless*

najwa said...

anonymous 2 gua tp gua dh tukar name gua sndr.gua pon nk join lu pny blog.siot r gmbr lu.jeles gua tgk.nnt lu grade insyaallah gua akan smpai.UNITED KINGDOM WAIT 4 ME.I WILL COME 2 U.

najwa said...

cm ne nk ltk gmbr 2?
adress n phn no 2 lu pny ke?

herman rawi said...

wawa : lu kenapa nak jeles2 ngan gua? =) gua doakan lu akan berjaya dtg sini satu hari nanti!

eh, gambar apa ooi? n yes, thats my numberh~

najwa said...

lu dh off kn ke no clcm 2? gmbr cm lu ltk kt tepi 2 la..lu cm ne skang?sihat?dh start blaja ke?

rasydan said...

salam perkenalan housemateku.

aku takut ni..takut nak berhadapan kelas dan tutorial segala. still not used to it kut...biasalah kat malaysia makan suap.

bila boleh shopping ngan korang pulak. :)

yg berkampung dgn dato' siti,
rasydan

herman rawi said...

hooh. gua blom lagi beli henpon baru. so, terpaksa off sat no celcom tuh.

hei, lu pon buat blog gak ker? napa tnya pasal gmbar2 nie. adlah, tempat setting2 dia.

hmm, kelas da start, dan gua da start shopping2 dah~ wuwu

najwa said...

klu lu dh beli phn baru gtau gua.nnt senang gua nk msg lu..cm ne duk sane?best??cm ne hr2 yg b'lalu?sukar ke?

herman rawi said...

rasydan : yo housemet!! jangan takut takut..kalau takut eman ada.

jom shopping! Prada? Gucci? Chanel? D&G?

harus!!!

wawa : beres. lu tanya gua mcm mana hidup? baca je apa yg tertulis kt blog ni. paham lah nanti =)

najwa said...

dr citer lu gua dgr cm best je?

~HuSnA ZuBiR~ said...

weh...beznye,bro...nk g..doakann kite kt cni..:)

Lala said...

nk duduk uk jugak!!!!!