Thursday, October 1, 2009

ironi kecil-kecilan

dulu dekat kolej, saya selalu tersenyum bila tgk kawan non-muslim saya beli tisu gulung banyak2. anda tahu kan apa yg ada dalam kepala saya?
sekarang, walaucemanapun yang berlaku, saya kena biasakan juga. serius, ini satu-satunya perkara yang saya benci bila datang ke luar negara.


dulu dekat kolej, selalu saja panas. kadang-kadang bila panas, rasa macam nak marah dekat air-cond sebab selalu rosak. ramai yang bunuh diri bila tiba-tiba pulak elektrik putus. bila tengah berpanas-panasan ramai yang pasang impian untuk terjun ke dalam kolam air batu.

kawan-kawan, percayalah, mandi di dalam air batu adalah sangat tidak kool.


di Birmingham, jika anda berjaya mandi sekali sehari saja, andalah orang paling bersih dan wangi di alam semesta ini. kat sini, kambing pun tak heran jika lalu tepi orang yang tak mandi pagi, atau lebih teruk tak mandi 4 hari turut-turut.

kambing akan cakap "cis, kaum aku rupanya"


di Malaysia terutamanya di Kelantan, anda akan dipandang jijik dan hina jika bercakap English dgn slang yang ngada-ngada. tahu slang ngada-ngada? macam Hermoinie dalam cerita Harry Potter. tapi percayalah, anda akan teruja untuk bercakap sedemikian di sini kerana anda akan bertemu dengan sepuluh orang Hermoinie dalam cerita harry Potter.

Jangan risaulah, kalau lidah itu dah cicah budu, cincalok, belacan, takkan hilangnya bahasa melayu kau. jangan perasan.


apakah yang anda dapat dengan membawa 20 ringgit ke shopping mall di Malaysia? selain baju brand cheetah, forest, dan charger yg dioffer serta satu set lengkap KFC snack plate. Hatta anda membeli di Mydin pun, 20 ringgit adalah mengarut untuk mendapatkan barang-barang berikut:
3 kotak jus buah 1 liter
2 pek pizza segera
1 pek tisu tandas dan tisu dapur
French Fries sejuk beku 1 kg
fish finger 1 kotak
2 botol milkshake perisa cokelat dan strawberry
1 bar cokelat
1 botol kordial jus buah-buahan 1.5 liter
dan barang-barang dapur yang lain

dengan harga kurang 20 pound. tangan saya menggigil masa nak hulurkan duit, takut-takut cashier salah kira.


Ya Allah, Kau jauhkan kami daripada pembaziran yang tidak kami sedari. amin.

16 comments:

Lili said...

kalo mandi 2 kalo tu btambah wangi la org tu. gitu ka?

haah. 20pound. mana la xtanye eman.. kalo dikonvetkan, kite bli sume brg2 di atas dgn harga ringgit malaysia approx 120! byk tuh... saya dah spent at least rm6500 kat sini. taw!

najwa said...

biar btul bro..ni kire best r klu shopping..ye ke??

syaa said...

lili...borosnye ko...br seminggu ko kt sane...kalo sebulan?setahun?ish3...

Rabiatul Adawiah Sulaiman said...

wowowwww.. nak gi birm gak ahh.
bole tetiap ari beli sepasang kasut, baju, beg, makeup, lalalaa.. hok3

herman rawi said...

lili : sayang, yg ko pergi convert tu kenapa? kalau macam tu, shopping jela 30 ringgit = 5 pound. mampu?

najwa : best siut siut siut

syaa : nanti ko akan rasa syaa. tunggu je

ada : hei ada! aku rindu ko. rumah aku xda internet lagi

lili said...

tula syaa.. ak ponm xtaw camne. tp 90 percent duit tu ke accommo la.. bukan nye shopping je.. phm?

eman: apekah anda tidak convert? yg ak convert2 tu citer minggu lpas. skrg ni maen pakai je. asal kan 1 pound je ak rembat barang tu. sbb tula dah pakai byk duit

bro said...

maafkanku hermanku..
bukan niatku memborosimu..

emann..jom kluar lagi esok?
lalala.~

Suci said...

miss u already..

hv viewed ur new album in fb also..how great kan kt sane...
motip tag bunge?

herman rawi said...

lili : sudah aku buang jauh2 keinginan untuk convert duit =). betul2. asal below 1 pound jer, rembat! rasa sangat happy kan? dalam kepala, 1 pound is 1 ringgit, so how? =DD

bro : bank akaun da siap =P

Suci : hei awak! maaf lama dah x call. tgh tnggu duit masuk. i bagi bunga tu khas untuk tanda cinta pada awak~ *uwek*

Suci said...

hehe..no need la to call everytime..once in a while wud be okay.


psst.. I hv smthing to tell about ur housemate i guess..hehe..soo unexpected..haha

najwa said...

lu naik flight ari 2 x mabuk ke?cm ne ek class kt sane?i mean care blaja?

herman rawi said...

suci : yeah. very the unexpectable. wut wut. awak, saya doa semoga awak tak gila tengok nur kasih.

sebab awak sgt excited bila bercerita tadi. haha =)

wawa : naik kapal tebang mcm naik bas je. yg lebih sebab ada pramugara dan makan free =)

najwa said...

caya r lu.ma srh tny lu mabuk ke x..

Lala said...

wow....giler best dpt beli brg byk tu dgn harga kurang dr 20 pound...heaven gile la weh...huhuhu

Muhammad Azri said...

memang tak terasa nak convert la kat UK, lagi2 kalau ko kerja. Kat UK minimum gaji £5.71 perhour, and kerja 3 jam max sehari (for student with visa).

With £17 per day, dah boleh shopping untuk barang 2 minggu, tapi kalau kat Malaysia, kerja kat KFC, pon dalam RM4 per hour. Dapat sehari RM40 pon 2 3 hari dah habis...

herman rawi said...

lala : percaya tak aku boleh dapatkan 1 winter sweater, 1 sweater biasa dan 2 seluar panjang tebal dgn hanya 20 pound? harus murah!!!

azri : jom jadi cleaner jalanan dan hidup mewah mewah!!! haha
kita boleh kerja eh?