Monday, November 9, 2009

Tinta Jumaat (edisi lambat 2 minggu)

ayat gramatis hari ini.
"Sehitam mana pun kambing, susunya masih lagi putih". paham? kalau tak paham, ayuh baca cerita di bawah.

seminggu lagi awal, saya dijemput untuk ke majlis perhimpunan pelajar-pelajar muslim bertempat di central mosque alum rock (kot..) pada hari ahad malam. di ajak oleh golongan tabligh pada suatu hari, masa singgah solat maghrib di Jalalabad Trust Mosque. satu benda menarik tentang orang muslim di sini ialah

mereka bersungguh-sungguh dalam berpesan-pesan.

oh, tentunya yg lagi menarik di perhimpunan nanti ialah makanan yg bertimbun dan banyak. ah, strategi yg baik untuk mengajak umat manusia terutama golongan melayu. kenapa golongan melayu? klik sini

seminggu sebelum diajak ke perhimpunan itu, lecturer math awal-awal bagitahu 2 minggu depan ada test. tapi macam biasalah, bila dah bagitahu 2 minggu awal, rasa macam sangatlah lambat lagi. ala, rilek ar. 2 minggu lagi kot. sempat lagi nak pergi notingham games. oh, kenapa saya tidak ke notts game ramai yang bertanya?

no comment.

3 hari sebelum test dan perhimpunan muslim itu, kawan saya dari london mahu singgah ke birmingham. pagi-pagi lagi dia call saya nak inform. masa tu pukul 10.30 pagi. pagi kan? kacau daun betul. baru nk mimpi indah-indah. oh, dia nak datang hari ahad dan duduk situ sampai hari selasa.

kepala saya terus berputar ligat mengenangkan stok barangan dapur kat rumah. oh tidak. ayam yg 3 ekor baru jer beli 5 hari lepas dah habis. tahu, selepas dibuat kira-kira rumah kami yg mengandungi enam orang itu memerlukan 18 ekor ayam sebulan. macam setan kan? makan ayam macam makan nasi. sekor sorang. macam kalau nak buat kenduri naik rumah pun cukup.

ah housemate semua. bayar 25 ringgit seorang ok?

ok. perlukah saya menghidangkan lauk paling special kepada para tetamu saya? bukan ayam masak merah atau halia, atau nasik ayam atau nasi tomato, atau nasi kerabu berulam jantung bertatahkan budu malaysia dan bukan juga nasi dagang ala kelantan.

telur mata kerbau goreng, ok?

oh ya. benda yang lagi penting daripada telur goreng ialah
2. saya nak hadiri perhimpunan muslim tu.
3. saya akan bawa tetamu jalan-jalan pusing birmingham hari ahad sampai selasa.
1. saya ada test hari isnin dan saya belum study. sia-siakan lecturer saya inform awal-awal.

dengan paksa rela, saya telah cancelkan plan ke perhimpunan itu. teruk?



hari ni, saya menghadiri test dengan hati yg penuh berdebar-debar. wuwu. x sempat study pun. padan muka saya. adik-adik yang membaca, jangan contohi saya ya. maka tibalah part paling best.

punyalah tengah fokus jawab soalan maths baru je sepuluh minit tapi macam tak tahu nak jawab apa, tetiba


KRINGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG!
cukup panjang?



ya, ia fire drill.









Inilah yang dikatakan berkat yang dibawa tetamu.
Sesungguhnya lebih baik untuk kamu memuliakan tetamu yg datang ke rumahmu. boleh?

12 comments:

Naqiu said...

aku ingt hp lupe silent td!!!!!!hahahah!

syaa said...

rasenye ak tau sape kwn ko dari london tu...
kalau 'pagi2 lg kul 10.30' die call ko, 'pagi2 lg kul 8 lebih' die msj ak mintak no ko...
nasib baik hari tu pn ak mmg ade program so dah bangun dan tgh bfast...kalau tak die akn dpt pahala free haritu(gara2 dimaki hamun dlm hati)

herman rawi said...

naqiu : harus sentap iphone berbunyi!

syaa : ha, betul la tu siapa dia. haha. boleh pula ko ckp nasib baik ada program, then bangun awal.

habis, ko membuta smpai pukul berapa cik kak ooi?

Anonymous said...

tapi aku rasa pasal ayam tu mudah je nak jimat...
kalau ko masak pape, bilangan ketul ayam yang dimasak mestilah sama dgn ahli rumah.sorang satulah...
kebaikannya:
a) kita tahu sapa yg dh makan dan sapa yg belum makan pada satu2 hari,nnati takde lerr sorang tu amik dua, tiga atau lebih ayam.
b) jimatkan tenaga dan masa serta wang untuk membeli ayam..xperlu nk ulang alik keluar beli ayam byk kali..buang masa dan tenaga nasional berhad je

mungkin cara aku ni nmpak kedekut taik idung masin dan kupik gilerrr, atau mungkin ada yg berpendapat 'ala, ada lagi cara lain, belilah ayam di coventry rd atau carilah yg murah' atau 'ala, 18 ekor ayam sebulan dibahagi 6 org x rugi mana pun jika nk dibandingkan dgn wang biasiswa yg dibagi', tapi masalahnya di sini bukannya KOS, tapi MASA...sekali pegi town dah sejam lebih...tu yg aku malas sgt nk kuar..kalau kedai daging Turki kat depan tu slalu bukak takpe r nk masak berguni2 ayam skalipun sehari...

peminat siput

Qemin said...

so 'perhimpunan makanan' tu tak pg la?
adoi...
bru nak terliur tgk mknan ape ade..
hehe..


kalo aku plak dtg lpas neh bleh?
wakaka

syaa said...

err...eman..ujung minggu kot...standard la bgun lewat sket kan? :P
mksd ak,ade program so ak bgn awl iaitu pukul 7...
ha,awal kan?sape nk bgun pkul 7 pd hari cuti kn?
jgn tipu la...dulu2 kat umah pn weekend konfem selagi matahari x atas kpale xkan bgn pny...kan3?
hehehe...

tarmiezie121090 said...

bersyukurla...sbb masetu la kite discover resepi baru...iaitu..
serunding telur...!!
sedap beb!!!
(malu jer sbb kedai ayam halal tutup)

hizbul alifi MD NOR said...

cerie ko ala2 cerite pali..
fire drill mase exam..
dapat peluang nak tgk notes..
okylah tue..
aku fire drill pukul 4pagi..
mahu ko bgn sejuk2..
cipan gile kan?
dah 8 kali fire drill..
gile ke hape..
menyusahkan org..

-bihah- said...

wah!!! memang berkat dibawa tetamu...
hahaha...bis tuh pe jd gn exam tuh..??

jebol: 4PAGI?!?! mmg cipan!!! giler sejok korg...yg smpai 8 kali wat drill tu nape..??suka sgt main loceng..??

herman rawi said...

lamabat syial aku balas komen ni

Qemin : x pergi dan sangat sedih. oh, kau aqmin. makan je kan?

anonimos : cadangan yang mantap syial. err, boleh berkenalan?

syaa : affirmative

eg : Ya! tapi nuar dah tak tahu dah kalau suruh buat balik. :)

zebol : cerita dia lain sikit sbb lepas tu dia dah kutip kertas. dah xle buat dah pun. test cancled, hanjeng kan?

bihah : wei, komen ko pendek dowh~ :P

Lala said...

hahahha...so xde lah jwb test tu sampai abis????hahah

herman rawi said...

lala : syukur pada tuhan. kalau x, habislah saya, fail!