Wednesday, September 16, 2009

Tentang Tatasusila

cerita 1

hari itu, saya pergi kedai photostat, dah nak dekat waktu berbuka. ada seorang mat salleh tgh tunggu kertas dia siap difotostat. banyak gila. saya tengok muka mak cik fotostat sangat pasrah sambil buat kerja dia. kesian makcik. takpa makcik, saya nak fotostat sikit je.

mat salleh tu minta fotostatkan kad-kad kredit dia. bila fotostat, dia jadi sgt hitam.sangat hitam. kalau saya, saya tak terima dan suruh mak cik tu fotostat balik. tapi mak saleh tu tidak.

"berapa mak cik?"
"lima ringgit"

mat salleh tu hulur 6 ringgit.
saya nampak dia cakap2 dgn makcik tu.

"mak cik saya nak fotostat. mak cik, mat salleh tu selalu ke dtg sini?"
"dia da lama duk sini. bagusla dia. bagi extra seringgit sebab mak cik fotostat gelap. dia cakap,

"guna banyak dakwat, minta maaf"


saya suka pergi ke Kuala Lumpur sebab boleh tengok gelagat manusia. di Kuala Lumpur manusia ada macam macam. saya panggil manusia pelik. hari itu saya naik ktm, tren yg selalu lambat dan bising. saya benci naik ktm, atau lrt atau monorel atau kenderaan elektrik yg memaksa penumpangnya berasak-asak untuk masuk ke dalam. tercabul kehormatan saya.

cerita 2

dalam ktm, ada seorang minah melayu rambut berkarat pakai skirt pendek paras lutut dan singlet ketat yg menampakkan yg x patut saya lihat duduk berhadapan dgn saya. lagaknya macam orang Kay Ell, moden dan kontemporari. dia ada ipod kaler pink senada dgn kaler eye shadow dan pemerah pipi.

ok, cukup untuk itu. alihkan pandangan.

minah ketat itu, dia dengar lagu di ipod dia macam nak buat amal jariah. dah la pasang kuat mcm dengar radio, dia jadi pula penyanyi latar lagu itu. bapak rock kapak gila ah lagu minah ketat tuh.


cerita 3

dlm tren yg sama, ada 2 orang mamat muka macam pengganas yg tgh cari minah ketat untuk dirogol. biasalah, kalau dah mamat ganas tu, dia buat tren tu macam atuk sedara belah mak cik jiran dia punya. cakap mcm guna mikrofon, gelak mcm tertelan amplifier. bgus sgt. minah tengah nyanyi lagu "hujan" dan mamat muka perogol duk gelak-gelak.

tiba di suatu stesen, seorang mak cik jalan terhegeh-hegeh masuk tren. kesian saya tgk mak cik tu. tua. tepi 2 orng mamat muka perogol ada seorang akak yg muka baik.
mak cik tu jalan masuk ke dalam cari kerusi. dia berdiri betul-betul antara akak muka baik dgn mamat muka perogol.

dengan tanpa rasa bersalah, mamat muka perogol bgn dan

"mak cik, sila duduk"

21 comments:

Syukri Sapuan said...

mamat muka perogol tu ko ke herman??huhO..baik betul hatimu itu..

imanmanan said...

eman buat la facebook pulak :)

Syarkina said...

they say don't judge a book by its cover. :) rambut sama karat, hati lain2. haha.

Lili said...

saya stuju dgn anda. naik kendera elektrik mmg mencabul kehormatan diri.. pengalaman dihimpit n mcm2 lg yg perit mmg xleh dilupakan... sob2..

herman rawi said...

syukri : muka aku ada rupa perogol besiri eh? patutla mak cik tua tu tenung aku semacam

iman : jgn paksa aku!

kina : haha. rambut sama karat tu lawak. rmbut karat x semestinya dia mandi air karat kan?

lili : bayangkan kalau mereka mamat bangla. euw~

imanmanan said...

buat la seriusly. i know u knew this already, but, senang la nak contact. kat UK internet kan di mana2 high speed. nanti, for the first few weeks, takde fon lagi, facebook la membantu =)

syaa said...

wey haritu ak pnah naik ktm ade minah sorg ni semangat gile nak mati nyanyi lagu bencinta...

dh la dlm tu org tgh penuh dan berasak2 di samping bau yg kurang enak,die menambah lg rase annoyed dlm diriku ini dgn menyanyi kuat2...
kalo sore sedap mcm ak eh,mcm ko,xpe jugak...huh!

(pastu dh abes lagu bencinta siap bleh tuka nyanyi lagu lain plak!dan die bkn dgr ipod,die psg mp3 dkt hp die...loudspeaker...dasar minah perasan)

herman rawi said...

iman : terima atas rayuan yg membina itu. oh, aku da dpt simcard UK.

syaa : tak pasal2 aku terjoin kutuk sekali minah-minah ni kan. ko rasa kalau faizal tahir tahu, dia ajak duet tak?

Amirul Zarif said...

Sebabtu I suka orang KL.
Good people come in all shapes and sizes. :P

herman rawi said...

mirul : sebab tu I suka pergi KL. kt KL ada mcm2 bentuk perempuan, mcm2 rupa lelaki

syaa said...

hahaha...tulah...xpsl2 jek..

hmm rsenye kalo FT dgr,die berenti jd penyanyi kot...
n die ckp 'kak,akak je la ganti sy,bia sy bersara awal.'

*betul.sila buat FB.

Anonymous said...

according 2 ur 2nd story..
i've found a lot of people like that
they r pretend 2 be 'KL + uptown girl'..yarkkkk
but suddenly..
kring2...
'hang nak p mana????
@
'ambo nak g sogo,mung dok royak gapo nhh???'
oppps..they r somewhere from Klntn...@ northern area...
hahaha

Anonymous said...

to herman rawi...
its true that in KL u'll find alot of people like that..
but believe me my dear...
they r x really origin from KL but ...
i'm sorry 2 say this but most of them are from 'kampung @ felda area"
hmmm prob klnt,phg,perlis,kedah..png..perak(some of that)..
could be from johor n melaka..
2 amirul zarif..
i like kl people 2..
d original KL people are x so kekam like those people from klntn @ kdh(opps sorry kekam means kekampungan yeah..)
if u dare enough, make my post visible(which i think u'd x...)

Anonymous said...

to herman rawi...
its true that in KL u'll find alot of people like that..
but believe me my dear...
they r x really origin from KL but ...
i'm sorry 2 say this but most of them are from 'kampung @ felda area"
hmmm prob klnt,phg,perlis,kedah..png..perak(some of that)..
could be from johor n melaka..
2 amirul zarif..
i like kl people 2..
d original KL people are x so kekam like those people from klntn @ kdh(opps sorry kekam means kekampungan yeah..)
if u dare enough, make my post visible(which i think u'd x...)

herman rawi said...

syaa : haha. idea bernas untuk faizal tahir berenti kerja.

anonimos : nampak gaya anda seperti sangat teliti mentafsir post ini. oh, according to the second story tu, that girl got a call from her friend maybe and guess whut?

dia cakap luar kot =P

anonimos again : wah, seronok baca komen pjng2. teruja. i respect your opinions.

and, if u dare enough, make YOUR NAME visible?

(which i think lotsa anonimos won't do it)

hamidi said...

aku suka tengok cerekarama tv3 sabtu malam cerita pasal peremnpuan bandar bajet modern habis dok kutuk2 org kampung spt kedah, penang dan kelantan then nak pijak tanah pun geli pastu dok kutuk org sana sini pastu last skali dia kena panah petir/ditelan bumi/dilanggar lori or something like that.
happy ending. yeay. pengarah drama melayu bijak. i like.

mulut laser haram said...

to aninimosmuluttaik :

hoi ko dok cakap orang2 tu kekam felda jeram mane tuh ko bajet ko bandar kay-ell sangat la?
cube tanye mak ko asal mane?
kampung jugak kan?
euuww mak u orang kampung..
jijik la.
hamek ko!

hamidi said...

serius tak bleh blah ayat last dia,

"if u dare enough, make my post visible(which i think u'd x...)"

kau tu pengecut taik ayam bleh ckp mcm ni plak dah kat eman woii letak nama sendiri la woi! sumpah respek aku terhadap makhluk ni dah jatuh ke bawah merundum2 7 lapis tanah.

herman rawi said...

hamidi : anonimos yg rasa dia sedang diserang, sila rujuk blog midi. terima kasih.

sinis sinis dan sinis. itu je mampu aku katakan

mulut laser haram : nasib baik ko tulis "to aninimosmuluttaik", kalau tak tetiba aku yg terasa. haha

ya. aku stuju. kalau tak, xdenya lebuhraya utara selatan dan lebuh raya timur barat jam bila dekat2 nak raya. orang KAY-HELL nak balik kampung. omaigod, diorang pon balik kampung?

herman rawi said...

hamidi : midi ko prasan tak ko tak suka guna titk noktah atau koma macam satu perenggan tu jadi satu ayat which i found it interesting u knoe

Wan Luqman said...

Tak so kekam tu apa?