Tuesday, December 28, 2010

musim sejuk sana sini

walaupun musim sejuk dah bermula sebulan yang lalu, saya masih belum mampu membentuk seorang orang salji pun lagi. salji tahun ini turun awal dan susah dikepal untuk membentuk bebola. faham tak ?

*

oh, saya akhiri semester pertama tahun kedua dengan membuktikan bahawa
1 - 1/2 + 1/3 - 1/4 + 1/5 - 1/6 + 1/7 -...  = log 2.
satu semester dihabiskan untuk belajar teori dan definisi dan sanak-saudaranya dan berjaya membuktikan hasil tambah di atas ialah log 2. faham tak ?

*

macam biasa bila tiba musim sejuk mesti ada program yang seronok untuk disertai. Tahun ini saya pergi FUIYO(Fun with ILuvIslam Youth Overseas) 2010. ada satu slot itu, saya memberanikan diri untuk ke hadapan dan merampas microphone daripada MC. biasanya saya segan-segan ayam untuk tampil ke hadapan.

"...kalau tahun lepas saya pergi PMS(Perhimpunan Musim Sejuk), tahun ni saya pilih untuk pergi FUIYO"
"..kalau orang tanya kenapa saya pergi FUIYO tahun ni ? saya jawab sebab saya tak pergi PMS tahun ni"


lepas itu satu dewan gelak. saya tak faham kenapa, anda faham ?

*

Hari itu dompet saya hilang. 3 hari sebelum Boxing Day. benda pertama yang saya teringat bila sedar dompet hilang ialah
"oh no! dalam tu ada kad ATM. macam mana nak shopping nanti !"
padahal ada benda yang lagi penting dalam dompet. kad pengenalan dan lesen memandu serta gambar kekasih. oh, gambar kekasih itu tipu.

jadi saya berazam untuk tidak berjoli sakan tahun ini.

sehari sebelum Boxing Day, hati saya kuat mengatakan yang dompet saya akan dijumpai sebab saya ingat sangat aksi terahir yang melibatkan dompet saya iaitu dapur..pisau...poket...benang...

*

oh semalam saya telah habiskan GBP 100

Thursday, December 9, 2010

Bayangkan blog ini jadi...

8 December 2010 

Sejuk gila hari ni. Suhu negatif 8. ponteng kelas pagi.
Semalam pergi gereja, tengok persembahan pentas Christmas Carol. Kelakarlah.
Makan malam hari ni ayam goreng kunyit, kuah kari dengan ulam timun. Sedapnya.
Tidur lewat malam tadi sebab baca buku Harry Potter and The Deathly Hallows.

9 December 2010

Hari ni bangun lambat sebab semalam tidur lambat. dekat luar suhu negatif 1. berazam untuk tak mahu ponteng kelas lagi.
Masuk bilik air sebab nak mandi. Gosok gigi dekat sinki.
Pergi dapur minum susu dalam peti ais. Tak sempat sarapan nasi goreng cina ahli rumah buat sebab bangun lambat.
Pergi kelas perut lapar. Dalam kelas bengong seorang-seorang sebab tertinggal nota. padan muka.
Balik kelas beli benjo telur. gila boring makan telur goreng lapis keju kepit dengan roti. letaklah timun sikit, sos cili sikit, baru sedap.
Beli buah ceri segar dekat kedai buah. Beli air kotak nenas campur jambu batu campur limau nipis dekat kedai air. rasa macam pencuci mangkuk tandas.

***

"eman lama kau tak update blog."
"dah takda benda nak tulis"
"tulislah benda-benda yang buat setiap hari, so bolehlah update tiap2 hari"
"..."

***

Bayangkan blog ini jadi sebuah diari hari-harian.