Friday, October 23, 2009

Tinta Jumaat

hidup di negara orang, banyak benda yg tidak selari dengan kehendak kita. contohnya makanan halal. itu contoh paling senang dan tak perlu terangkan. semua orang paham. benda yg berasaskan babi haram. hari tu kawan saya pernah bercerita yg dia kalau ke shopping mall akan cari makanan yg suitable for vegetarian.

dia cakap dia pernah jumpa makanan untuk vegerian yg perisa ayam, perisa daging, perisa kambing.

yg paling menarik ialah perisa babi. mahu cuba?

jadual harian saya ada clash dgn solat jumaat. seminggu saya pergi buat rayuan dengan direktor maths department. katanya dia x boleh nak consider religous matter sebagai penghalang. saya minta tukar sesi tapi jawapan yg diterima hampa. puas saya merayu akhirnya dia suruh saya cari seseorang dan tukar sesi dgn dia.

saya terima.

saya ada seorang kawan di sini. cina, asal johor nama dia sinjin. Ya, pergaulan saya tidak berkembang, ada masalah? dia vegetarian. rumah dia kalau nak jalan ke university ambil masa 25 minit. kalau kelas start pukul 9, dia akan bangun pukul 8.55 dan sms saya

"herman, I am still on the bed now. have no time to catch up. please take any handouts for me. tq"

sambung tidur.


Nasib baik sinjin setuju nak tukar sesi dgn saya. dia orang cina malaysia. dia paham keadaan saya. Ya Allah, terima kasih. beruntungkan dapat kawan orang Malaysia, memahami. bukan macam orang UK, contohnya direktor maths tu.

"I understand. u need to pray.." sambil senyum
"today, u help me. may be tomorrow, it's my turn.." senyum lebar2.

esok pagi, saya dapat sms drpd sinjin
"herman, I am still on the bed now. have no time to catch up. please take any handouts for me. tq"

sinjin sinjin

~~~

cerita iktibar

lepas solat jumaat saya terkial-kial mncari barang sekupang nk bagi derma. tapi malangnya saya ketiadaan duit syiling. ada, 20 pound. bukan banyak sangat, cuma saya ikut kemampuan. bila melepasi abang yg pegang tabung derma, saya sedekahkan senyuman paling cun, ikhlas dan manis kat abang tu.

bukankah senyuman itu sedekah paling mahal?


tengah hari. lapar. jalan dgn kawan-kawan ke fastfood berdekatan. ah. perempuan malaria itu tiada. hidup saya ceria. hidup saya bertambah ceria bila melihat harga makanan yg murah-murah.

take away please...........

keluar drpd kedai, saya ditahan seorang makcik yang sedang menyandang beg yg berat. berpeluh-peluh.

"May i borrow one pound and 39, please. My beg is heavy and I need to walk for about 3miles and a bit" sambil tercungap-cungap. bas belum tiba lagi.

lebih kurang macam tu kut makcik tu cakap. mana aku paham, laju kot dia cakap. maka saya teringat duit baki beli fastfood tadi. saya hulurkan 2 pound

"if u dont mind, give me your address, I'll pay you later?"
"No, it's ok. safe journey.. " saya senyum lebar2 sambil terperasan yg kawan saya ada yg berkopiah.
"thank you so much my dear" saya dapat lihat letihnya hilang sebentar bila senyuman terukir di wajahnya.



saya pulang dgn hati yg berbunga. semoga makcik itu mendapat hidayah daripadaNya. amin.

12 comments:

Lili said...

waa~~ baek nye penulis blog siput ni.. untung nye saya jadi kawannya...

btw, saya dgn tanpa segan silu, ingin beritahu bhw anda utang saya 1pound. ingat lg ke? sori man.. aku kesempitan wang.. kalo ak ada duit ak halalkan je... maaf sih...

dan said...

siapalah yang berkopiah tu. apa maksudnya 'saya senyum lebar2 sambil terperasan yg ada kawan sy yang berkopiah'? terasa ada ura-ura hipokrasi di situ.

gurau!

herman rawi said...

lili : wah, baiknya lili sebab ingatkan hutang saya. saya dah lupa. bagus2. ingat janji kita ya? datang ke birm =)

dan : ish. maksud saya, semoga makcik tu pon terperasan yg kawan saya pakai kopiah, indicates dia Islam. moga dia pikir yg baik2 tentang muslim, boleh?

ah ah, hidup saya berbunga~

bro said...

jom2, semua org..mintak hutang dgn emannn, dia dah kaya skrg...muahahahaha..

nasib baik xbg address kat mkcik tue, karang dia dtg umah mintak tiket flight plak..=P

Su-Chi (tibe) said...

how sweet.. kawanku yg sorang ni ..(^,^)Y




diriwayatkan dari Abu Hurairah radhiyallahu' anhu bahwa
rasulullah shallallahu' alaihi wasallam bersabda :

"Apabila seorang anak adam
meninggal, maka akan terputus amalannya kecuali tiga perkara :

shadaqoh jariyah,

atau ilmu yang bermanfaat,

atau anak shalih yang mendoakan kepadanya".

neyda said...

terbukti senyuman as a best relief..
nah, senyuman utk kamu:))

herman rawi said...

bro : kalau eman kaya, xdanya dia berhutang, ya? haruslah dia datang untuk first class tiket

so su-chi (hoi!) : gedik. cukup.
moga kita tergolong dalam golongan itu.

neyda : YES! finally, somebody got the message! nah, senyuman hadiah untukmu :DDD

Aisyah Ismail =) said...

emaaaaaaaaaan!~

ooo dah sampai UK.. senyap2 jer eh.. camnih lah kawan..

dah ah menyepi jer kt yahoogrup yg mmg sepi tuh huhu~

btw.. haritu aisyah dah jalan2 sampai birm.. tp x tau herman kt ctu.. xpe2 snang2 nnt herman dtg ah cardiff hehe~

k lah mr herman.. moga dipermudahkan segala urusan di Birm. =)

http://aisyaumayra.blogspot.com

herman rawi said...

aisyah : ah ah ah anda!!! saya rindu anda!!!


hehe,, maaflah, masa fly hari ru kabut sikit. kui3

selamat melawat ya! InsyaAllah panjang umur kita jumpa~

Syamim ABNORMAL said...

hey herman.ingat lagi tak ni sape?haha.tetibe.br first time bace ur blog ni.i dont know y,tapi i like it so far.mcm byk sgt pengajaran n nasihat...n mcm humble semmcm.aiceh.aku dah puji ni dah tak humble la tu.hahaha. anyway,keep up d good work in birm :)

herman rawi said...

syamim ABNORMAL : mestilah lupa. xkan igt. eh? haha

the cutest captain jack ever! terima kasih pucuk paku, singgah-singgah la selalu~

sape lagiyang gune perkataan mak bile ckp ngn ko? said...
This comment has been removed by a blog administrator.