Saturday, October 3, 2009

tentang populariti

Pernahkah anda berasa yang Malaysia ini adalah negara yang sangat popular? walaupun Anwar Ibrahim pernah jadi orang kedua paling terkenal di dunia tahun 2008, anda bukan anwar ibrahim, kan?

saya selalu terfikir-fikir, kenapalah kerajaan indonesia sanggup nak cari pasal bila tarian seksi mereka telah diciplak dgn tidak sengaja ke dalam budaya melayu oleh discovery channel. macam kau nak lancarkan perang sebab tarian ghairah kau dicuri, dan kau islam?

ah. dunia.

hari itu, masa dalam penerbangan ke Amsterdam, Belanda, saya duduk sebelah pasangan kekasih mat salleh yang asal daripada Amsterdam juga. selain mendengar jawapan cliche
"well, Malaysia is a very nice place bla bli blo..."

saya bersyukur sebab dia tahu di mana Malaysia. cikgu saya pernah cakap, jangan rasa hina bila mat salleh kerut-kerut dahi bila kita cakap kita asal dari "Malayzia". kalau kau rasa pelik kenapa, kau bukak buku geografi yang kau dah tutup lepas PMR tingkatan 3 dan tengok peta dunia.

ciput jer Malaysia tu. ala ala nampak tak nampak je. ngerti?


perkara menarik hidup di birmingham ialah ayam halal bersepah dijual di sini dan sgt murah, dengan syarat, kau jangan nak convert duit pound ke ringgit malaysia. Kalau tak berdarah perut kau tak makan seminggu.

hari itu saya ke "Pak Dixi" kedai seakan-akan KFC untuk beli set 2 ketul ayam goreng dgn fries yang melimpah-limpah dan setin air gas dengan harga 2.49 sahaja. penjual wanita itu bertanya saya

"are you from indonesia?"

"oh, no. I'm from MalayZia"

perempuan tu buat pandangan slack.

"Soory, what did you say? Malaysss..."

"oh, it's MalayZia. do you know where Singapore is? well, my country is just above it"

motif kau tahu singapura yg lahabai kecik nak mampus berbanding malaysia? kau tak tengok tv ke apa?

"what's the name again?"

"MalayZia"



"it sounds like Malaria"

12 comments:

Lili said...

e prmpuan tu!

eman!! saya akan ke birm 31oct ni insyaALLAH... nnt masak sedap2 bg kite ek? now is ur turn! phm kan?

LunaSyarkina said...

hahah.ok last ayat mmg best. akak tu sgt beterus terang.but seriously, i thot msia ni bole kate famous gk lah sbb ade twin tower, rupenye tak ehh

najwa said...

bro, skang ni musim ape?

herman rawi said...

lili : err. masak? biskut kering cicah milo, boleh?

kina : perempuan tu sebenarnya yg duduk dalam tempurung. cewah

najwa : musim pertengahan luruh. suhu 7 celcius. lagi 3 minggu masuk winter =)

Rabiatul Adawiah Sulaiman said...

hahahaa. ko pon satu. sebot arr malaysia. bukan malayzia. lalalaaa

-bihah- said...

hahahaha...
tahnyer ko...aku stuju gn ada...
gaya ko ingat ala2 pak arab sebot msia eh...

herman rawi said...

ada : tak. aku still dgn pendirian aku.akak tu fail geografi.

bihah : hei! Mrs Foord sebut MalayZia kot =)

~HuSnA ZuBiR~ said...

haha..gduh la korg..msia ker mzia ker...tpi klu org tuh dh xtau..xtau la jgk jwbnye...huhu...

ala..org putih bukn tau sgt psl ngra luar..dyorg tau sal dyorg jerk...cuba tgok youtube.."why we believe americans are stupid"~

najwa said...

a'a la bro.apsl lu sbt malayzia???

herman rawi said...

husna : aku sokong kau! mereka stupid. haha

najwa : it sounds awkward really to pronounce malaySia anyway.

Lala said...

sekejap...yg aku perasan...kalo pergi luar negara mesti org tempatan sana tanya..
"are you from indonesia??"
aik..dh muke aku ni mcm org indon ke???uish...jauh sekali...
huhuhu...

herman rawi said...

lala : ko xnak terima fakta lagi ke yg samaada
Malaysia bajet popular atau
orang luar failed geografi tak pun kajian tempatan..?