Monday, October 25, 2010

Budak Suci

budak law ataupun yang mengambil jurusan undang-undang, pada saya kebanyakannya perangai unik. mungkin sebab cara pemikiran mereka berbeza. saya ada kawan yang sekarang belajar di Warwick ambil undang-undang. dulu di kolej dia selalu datang belajar di bilik saya. buat semak. bilik sendiri ada.

baju pagoda putih, dengan kain pelikat yang tak pernah pandai nak dipakai sampai sekarang. suka buat gaya skirt kembang. ini uniform dia bila datang belajar ke bilik saya. sambil pegang pen dan dua tiga helai kertas dia berjalan ke hulu ke hilir. sekejap2 menjerit, sekejap2 menyanyi. alih2 dah hafal semua point dalam kertas tu. handal kan?

bila saya tanya
"kenapa bilik kau bersepah macam lepas kena puting beliung?" sambil memetik jari dia akan balas
"semua orang ada cara tersendiri untuk menyusun barang"

air mineral letak disebelah stokin yang dah seminggu pakai
minyak rambut, sikat, deodoren dalam baldi.
stok makanan bergaul mesra dengan timbunan pakaian di atas katil yang cadarnya entah ke mana.

tapi yang menariknya, dia tahu di mana letaknya semua barang dalam bilik tu.
"at least I know where everything is"



Di Birmingham, saya ada seorang kawan juga, tahun pertama buat jurusan undang-undang. sekali kenal dia terus dapat rasa kesucian dan kemurnian hatinya. hobi dia ialah bercakap. serius, dalam 1 minit, macam-macam topik boleh dibincangkan dengan dia.

saya cakap dia suci sebab hari itu saya bermalam di bilik dia. saya sangat terharu bila dia masih menggunakan Internet Explorer sebagai internet browser.

macam biasa kami bersembang sambil makan BBQ lamb ribs. lepas tu dia buka facebook, saya baca buku.

sunyi.

"kau takda music player ke ?"
"oh ada2, jap."

dia semangat buka folder music. lepas itu tekan folder "sample music" , "right click" dan "add to media player playlist" .

masa tu saya macam tak tahu nak bagi reaksi macam mana.

"laptop aku takda lagu lah sebenarnya. aku suka dengar yang dalam sample music saja"


saya rampas laptop dia, muat turun perisian Google Crome dan install. dan dia memberikan reaksi yang macam saya telah membuat satu amal jariah yang sangat mulia dan murni. kalau saya cakap

"muat turun Google Crome kena bayar, 20 pound. aku bayar dengan debit card aku dulu, nanti kau transfer online ya" mesti dia percaya.

lepas itu saya tunjukkan laman web untuk download lagu. pertama kali dalam hidup saya dipuji dan disanjung sebegitu rupa kerana tolong tunjuk laman web untuk download lagu.

***

nama dia hafizin, sekarang saya dengan dia dah macam belangkas. haha

Wednesday, October 6, 2010

Sembang-sembang Peramugari

saya tak dapat bayangkan siapa yang naik kapal terbang terus tanpa transit daripada KLIA ke UK. 13 jam itu lama ok. boleh jadi tempoyak basi duduk lama-lama atas kerusi. dan saya memang tak mahu bayang mereka-mereka yang menaiki penerbangan AirAsia atau EgyptAir.

nasib baik duduk sebelah peramugari Emirates yang cuti daripada bertugas untuk seminggu.

sempat juga saya bersembang sepatah dua kata dengan peramugari itu. orang malaysia tapi kerja dengan Emirates.

"mesti seronokkan kerja sebagai pramugari. travel ke sana ke mari?"


"tak seronoklah, sebab kena berpisah dengan suami"


"selalu berapa kali balik ke Malaysia"


"seminggu sekali"


"oh"

***

"kakak suka pergi Birmingham. sebab banyak makanan"


"selalu ke pergi Birmingham? "


"selalu juga. baru bulan lepas pergi shopping. dekat sana shopping seronok, barang jenama murah, fashionable. "


"Primark?"

"Absolutely ! " 

***

transit 10 jam di Dubai adalah pengalaman yang kurang menarik lagi-lagi transit pada waktu pagi. hanya ada satu pilihan, tidur.

"dah banyak negara kakak pergi?"


"banyak la juga. kadang2 kalau tak sempat nak beli bekalan di Malaysia, akak singgah mana-mana negara yang Emirates transit. macam Sydney, Melbourne, Shanghai, Hong Kong. "


"apa yang kakak selalu beli?"


"sayur-sayuran"

***

"nanti singgah dubai, awak transit lama nak buat apa? "


"entah, cari makan lepas tu tidur lah kut"



kapal terbang selamat mendarat.


"ambillah bantal Emirates ni, masukkan dalam beg, buat tidur nanti"


"oh"