Wednesday, January 26, 2011

Memberi Untuk Kita

Khamis, petang.

Baru saja keluar daripada Supermarket Primark  selepas membeli sehelai seluar tidur, saya pergi duduk-duduk dekat bangku. Saja nak ambil angin sebab memang masa itu angin bertiup kuat. tengah saya sedang tilik-tilik plastik beg saya tiba-tiba seorang mat salleh datang menghampiri saya. dan terus duduk di sebelah saya.

"Do you know that there are lotsa homeless people in Birmingham need helps?" dia memulakan bicara.
"yeah I do. I am very aware of that situation"

kelihatan mamat ini sihat walafiat saja. cuma mulut dia sedikit berbau mungkin sebab tak gosok gigi. pakaian dia tidaklah menampakkan yang dia ini homeless dan tak cukup makan.

"Have you ever seen them ? they have no foods, no shelters, not enough water and cloth to warm them up .  Every day they will struggle to feed their tummies . Don't you ever feel of helping people like this ? " dia berceramah hebat.

"Of course I've seen people like that mate, and I do help as I could" saya rasa sedikit cuak sebab muka mamat ini macam bengis.

"Where are you from ?"
"Malaysia, I expect you are not familiar with that country"
"oh I have met ladies from your country. They are very kind. And people in Birmingham are very kind too."


"Mate, I am so sorry but I'm in a bit of rush. What do you want from me, may I ask ?"
"Give me some money, I need food" 

***
Jumaat, tengah hari.

"Every good deed that we do in this world is not for Allah, it is for us. Take for example, Sedaqah. Although in reality, we see that we give out our money to poor people, our wealth reduces. But Brothers InsyaAllah, Allah says in the Quran every good deed that you do for the sake of Allah, the reward is for you"

semangat khatib memberi khutbah hari ini. tersentap juga saya dengan kata-kata itu. Sebulan elaun aku dapat banyak, ribu-ribu tapi berapa kerat saja aku keluarkan untuk bersedekah. gumam hati saya.

***
Khamis, petang.

"I'm so sorry but I couldn't give you the money right now, I have no cash." saya menepuk-nepuk dompet. sungguh saya memang tiada duit tunai. beli seluar dekat Primark tadi pun bayar guna kad.

"Are you sure you don't want to help me"
"I am very sorry mate. I'm in rush. bye."

saya berlalu pergi begitu saja. sambil saya berjalan hati saya bermonolog
"macam boleh percaya mamat ni, kalau bagi duit entah2 pergi beli arak ke, judi ke" hati saya berprejudis.

tiba-tiba hati saya berdetik
"ha apa kata kalau aku suruh dia tunggu sekejap, biar aku keluarkan duit dan belikan dia makanan ke"
langkah berhenti, saya menoleh ke belakang.


lelaki itu dah hilang.

***

Khamis, malam.

Balik rumah saya ternampak banyak surat sampah bersepahan di atas karpet. Tiba-tiba saya terpandang satu plastik.

"We accept anything that you might think to throw it away. Donate your unwanted cloths, books, shoes, bedsheets, jewellery etc. Your kindness may bring smiles to the people in the Third World Countries. "

plastik itu diambil dan diisi dan diletakkan di halaman luar rumah. saya fikir, inilah peluang kedua.

***

Jumaat, pagi.

Sebelum pergi solat jumaat saya terperasan, plastik itu sudah dikutip.

***

Bukanlah kewajibanmu menjadikan mereka mendapat petunjuk, akan tetapi Allah-lah yang memberi petunjuk (memberi taufiq) siapa yang dikehendaki-Nya. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan (di jalan allah), maka pahalanya itu untuk kamu sendiri. 
Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan karena mencari keridhaan Allah. Dan apa saja harta yang baik yang kamu nafkahkan, niscaya kamu akan diberi pahalanya dengan cukup sedang kamu sedikitpun tidak akan dianiaya (dirugikan).
Albaqarah : 272 

Sunday, January 23, 2011

kau pergi mana dowh ?

kepada awak, jika awak terbaca post ini saya nak tanya

"kau pergi mana dowh ? telefon tak dapat... "

Tuesday, January 18, 2011

Ragam Rakan-rakan

tahulah dah 2 tahun tak berjumpa tapi tak perlulah setiap kali terserempak dekat fuiyo suruh saya nyanyi sebab dah lama tak dengar saya nyanyi. sekarang saya dah tak layan show percuma. nak dengar saya nyanyi sila bayar, ataupun download dekat iTunes.

kalau anda baca ini dan anda terasa, saya sebenarnya nak cakap saya pun rindu awak juga.

***

macam pergi Turki hari tu entah berapa kali saya terpijak kasut dia yang warna putih itu. dah asyik duk berkepit saja dengan saya mana saya tak terpijak. lagi-lagi saya duk mengendong kamera ke sana ke mari tak perasanlah awak itu duk belakang saya. tapi dia ni memang seorang yang gigih. kenapa?

sebab daripada 10 pasang kasut dia (banyak gila kasut!), 8 daripadanya adalah berwarna putih. Di UK, cuaca tak menentu kejap salji, kejap hujan jalan lecak-lecak. ada tompok sedikit dekat kasut dia lap. lalat hinggap di kasut dia pun dia basuh. maka, mana dia tak dia melenting bila sehari itu tak kurang 5 kali saya terpijak kasut dia.

kalau anda terbaca dan terasa saya sebenarnya nak cakap, terima kasih sebab ajak pergi turki hari itu. seronok sangat.

oh, dia pun ada banyak beg warna putih.

***

Katil empuk, bantal sedap, bilik luas tapi saya pun tak tahu apa yang mulia sangat dengan lantai bilik saya ini sampai setiap malam dia suka sangat datang tidur sebelah katil saya. hari itu masa salji lebat saya tanya kenapa tak tidur dalam bilik dia cakap bilik sejuk macam neraka. sekarang bila cuaca dah okay, bila saya tanya dia cakap bilik panas macam neraka.

sekarang saya dah konfius neraka sejuk ke panas.

hari-hari komplen bilik sempitlah, bersepahlah, macam nerakalah sebab itu taknak tidur dalam bilik tapi bukan nak bergigih nak mengemas bilik. hari itu saya terkejut sebab tengok bilik dia tiba-tiba kemas. tapi bila malam dia datang tidur di lantai saya yang mulia. saya tanya kenapa?

takut nanti bilik bersepah semula.

***

sekarang sudah tahun baru 2011. ragam rakan-rakan sebeginilah yang mencorakkan hidup saya sampai sekarang.

Maka, hargailah rakan anda walaupun dia tak pandai masak.

Saturday, January 8, 2011

Jejak Turkey : Cınta Cappadocıa Kasıh Pamukale Rındu Seljuk

''Japanıs?''
''No''
''Cınn?''
''No..''
''Korıe?''
''I am from Malaysıa''

***

sekarang nı sedang menggunakan komputer dı bahagıan receptıonıst. rasa sangat ıstımewa kerana mendapat layanan serba hebat dı Hotel Sydney, Istanbul.

hampır dua tahun duduk dı UK (mungkın) menyebabkan kulıt muka saya menjadı lebıh cerah berserı-serı. Bukan saya tıdak sedar dırı tetapı hampır setıap kalı dısapa oleh orang Turkey, mereka menyangka saya orang Jepun. mula-mula dısapa rasa macam nak lempang saja , tapı bıla 3 kalı dısapa sebegıtu, mana sılapnya?

mungkın orang Turkı tak pernah jumpa orang jepun sebenar kot.

 marı merepek tentang perjalanan saya pula.


hıdup dı dalam gua merupakan pengalaman yang sungguh menakjubkan. banyak hotel dı Cappadocıa mengubahsuaı gua menjadı bılık pengınapan yang saya kıra agak unık. cuma gua zaman dahulu tıada heater, tıada ınternet tanpa wayar dan tıada tılam empuk dan tıada sarapan percuma.

oh bıla saya cakap sarapan sıla jangan bayangkan rotı bakar yang dısapu mentega atau sosej bersama telur hancur atau rotı canaı dan teh tarık. mereka mempunyaı sarapan ıstımewa yang tersendırı sampaıkan kamı pun tıdak tahu yang mana patut dıjamah dahulu.

ada hırısan tımun, ada hırısan tomato, ada keju Turkı, ada jeruk buah zaıtun, ada hırısan salamı dan sebıjı telur rebus. oh dan juga rotı Turkı.

***

pengalaman memandu kereta dı Turkı mengajar saya ertı ''jangan bagı can kat orang nak melıntas jalan kalau tak nantı 7 buah kereta dı belakang kau akan membunyıkan hon secara berırama dan menyebabkan kau gelabah dan terlanggar cermın sısı kereta sebelah''

oh nampaknya abang receptıonıst mahu menggunakan komputer. kıta jumpa nantı !

Monday, January 3, 2011

Jejak Turki : Istanbul

Apa yang membezakan Istanbul dengan bandar- bandar lain di dunia ini? Setiap 3 depa tangan anda dapat lihat masjid yang banyak tersergam indah. Macam solat sunat tahiyatul masjid di Masjid Sehzade, solat rawatib zuhur di Masjid Sutan Valide, solat zuhur di Masjid Biru, jamak solat asar di Masjid Beyazit dan Qiam di Hagia Sophia.

Kau ada?

Tapi, yang lagi seronok walaupun tempat di kelilingi masjid, tempat penginapan kami betul-betul di atas sebuah bar(yang malamnya bising macam disko). Sebab tempah hostel online dia tak cakap akan ada konsert gegak gempita pada malam tahun baru 2011.

Kalau orang tanya "pernah pergi disko?" kami boleh jawab
"kami siap tidur lagi dalam gelanggang syaitan tu"

Kau ada?

Di Istanbul boleh berlagak cakap accent bri"ish sebab orang sini tak faham sangat. Mampuslah kau cakap berterabur pun mereka akan cakap
"your english is good brother"

Bila berjalan-jalan di sekitar bandar Istanbul, anda kena sediakan jantung yang sihat sebab bila-bila sahaja akan diterjah oleh pelayan kedai yang suka menjerit
"Malaysia!!!"
"Malay!!!"
"Apa khabar!!!"
"Kuala Lumpur!!!"
"Siti Nurhaliza!!!" (ok yang ini tipu)


Jumpa nanti di Cappadocia.


- Ditaip menggunakan iphone sambil tunggu kereta yang disewa sampai untuk ke Cappadocia.