Sunday, September 13, 2009

sekarang anda faham?


dulu dalam kelas ielts dgn mrs. foord, saya ada belajar perihal perangai manusia mengikut negara. apa yang saya masih ingat ialah orang australia sangat tegas dalam membuat keputusan. bayangkan situasi ini:

situasi jika orang australia terlibat. perbualan antara datuk dan cucunya. datuknya berkata
(perbualan dlm bahasa inggeris)
"cucuku sayang, ambillah 10 pound ini, buat beli cokelat"
"takpalah atuk, buat susah-susah saja"
"ok"
jawab datuk sambil terus menyimpan duit 10 pound ke dalam kocek dan berlalu pergi.
cucu itu terpinga-pinga.

faham?

Walaupun mrs foord orng UK, saya tetap rasa dia orng Australia.

hari itu, kawan saya lutthpi datang ke rumah saya, dia mahu berangkat ke Amerika (ya, saya tahu, sepatutnya saya yang pergi melawat dia). dia datang sekonyong-konyong bersama sebekas besar nasi dagang. katanya dia buat majlis kesyukuran pagi tadi dan saya tidak pergi. sengaja.

disebabkan saya tidak akan berjumpa dia lagi untuk 2 tahun, emak menyuruh saya menghadiahkan kuih segera kepadanya. pergilah saya ke kedai kuih segera yang terletak di belakang rumah menaiki motor lutthpi.

"mak cik, kuih ni 4 ringgit kan?"
sambil menghulurkan duit empat ringgit
"ish, xla la dik, kuih ni semua 4 ringgit 4 puluh sen"
tergamam saya sebab satu tahu saya bawa duit cukup2 empat ringgit.
saya buat muka 4 puluh sen.
"takpa lah dik, halal lah 4 puluh sen tu, nah kuih"
oh, muka 4 puluh sen saya berjaya. saya pulang.

tau apa jadi. ya, saya kena leter dgn mak saya depan lutthpi yang akan terbang ke USA.
saya pasrah.


suatu hari lain, emak suruh saya beli kuih segera lagi. sebenarnya saya minta untuk beli sebab esoknya saya mahu singgah ke rumah teman di shah alam.

fakta menarik : sudah tiga kali saya menginap di rumah teman saya itu dalam masa hanya satu bulan. pembantu rumah dia pun mungkin sudah dapat teka kenapa dia perlu masak lebih selang 2 minggu sekali. Dan esok saya pergi lagi.

saya pegi beli kuih segera yang sama.
"mak cik, kuih ini 4 ringgit 4 puluh sen kan?"
sambil tersenyum yakin.
saya hulurkan 4 ringgit 8 puluh sen.
"mak cik, ni 4 ringgit 8 puluh sen, sekali hutang 4 puluh sen hari tu"
"ish, xpala dik. x payahla 4 puluh sen lebih ni,ambikla balik"
"ish, xpala mak cik, ambikla"
"ish, x payahla"
mak cik tu dah pegang duit itu dan buat-buat hulur duit syiling 4 puluh sen dan adegan drama bermula

"xpa mak cik. ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"
"xpa mak cik, ambik la"
"ish, x payah la"

saya mula terbayangkan yang drama tolak menolak ini akan berlarutan sampai maghrib nanti.
saya ambil keputusan untuk berlalu dari situ. dari jauh mak cik ni masih tak putus asa memanggil-manggil nama saya.

apa masalah mak cik. ambil jelah 4 puluh sen yang lebih tu. kang saya rampas balik semua duit itu, nganga tak sudah mak cik nanti.


sekarang anda faham?


20 comments:

syaa said...

haha...kt sini mmg cmtu la kn...kalo makcik tu g ostolia rugi la die...

p/s: saya masih mahu shoutbox...

(kejam x kalo sy mahu anda jgn bersara dan kembali ke blog sepaye?sbb klu x rsenye lepas ini akn jarang2 berupdate la blog tu.huhu.)

Lili said...

eman!! ada satu lagu ni terngiang ngiang dalam kepala hotak saya slpas membace entry ni. disbbkan malu tidakku sanggup bgtaw ape lagu tu. xde kaitan dgn kamu pon lagu tu.. tapi tetibe... saya phm entry ni

Lala said...

hahahha...kalo berlanjutan la..mmg sampai bile2 xsudah kalo xde satu pihak yg mengalah..huhuhu

herman rawi said...

syaa : syaa, shoutbox aku kt blog sepayer. dgn itu aku masih boleh kekalkan knjungan pelawat ke blog tu.. bernas x idea aku?

lili : aku tahu.aku tahu
"jingle bell, jingle bell, jingle all the way~~.." betul?

lala : tak boleh. pepatah melayu mengatakan "genggam bara api biar smpai jadi abu (ke arang?). jgn cepat mengalah. =P

lili da ada, skng wujud lala, mana lulu,lolo, dan lele?

aFiQaH said...

sampai hati kamu wahai eman, mengejek name kawanku...

Lili said...

hahaha... saya perasan lala tu. hehe.. ada jugak sahabatku sorg nama dia lele. so skrg tinggal lolo n lulu yg dicarik

Lala said...

hahahah...aah...nnt tolong crkan ye lulu dan lele di uk..boleh???heheheh

herman rawi said...

afiqah : mana ada ejek la. teruja. nama2 unik pengunjung belog siput

lili : kem salam lele. sila cari kerabat2 anda. =P

aFiQaH said...

pengunjung blog siput ek?!! ooo..kirenye kamu nih siput la...

nape mesti siput ha?
npe amek arnab comel cm coet ke, kucing ke...siput gak pilihan hati!

aFiQaH said...

to nabila, aku nak panggil ko lala gak, boleh?!! cm makanan plak bunyinye...sorang siput, sorang lala, species yg same...sape jd kerang lak? best kalo dpt mkn, kan eman?!

elliza a.k.a elle said...

siput itu comel....cam siput sedut~

herman rawi said...

lala : ko geng ngn lili cari kaum kerabat ko, ok? pastu sruh dia lawat blog siput nie.

afiqah : sebab siput senyum ikhlas. coet blur.

kita soh orng yg alergik kerang jadi kerang, ok?

elliza : kau puji. tima kasih.

Lala said...

to afiqah...ko nk pggl aku lala???oke jek...heheheh...nama tuh dh melekat plak ngn aku...hehehe..ko la jd kerang????bole???

to eman aka siput sedut...heheeeee...
selamat terbang..

aFiQaH said...

ops..org elergik kerang ye?!! saya terasa nih...hahahahh..
boleh2, tp, xkan nak soh org panggil kerang lak..xmo2...

eman, kamu perasan x, "temui saya di shoutbox sapphire" tuh, blog sapphire yg lame kuar, kamu lupe ke link blog sapphire? smpai hati kamu!!

kalo kamu xtau, saya leh tulis:
http://sapphire-kyuem.blogspot.com

bukan

http://sapphirekyuem.blogspot.com

Haq Mohaidin said...

HERMANNNNN!!!!!!!!!!!!

Syukri Sapuan said...

go eman go~

herman rawi said...

afiqah : ish,mana ada. try tekan balik. xde2

haq mohadin : wah, terujanya saya. saya dilawat haq mohaidin.

syukri : ya. ya. terima kasih.

lala : siput sedut? itu siput khinzir.
terima kasih.

*ah, saya byk emngucapkan terima kasih di bahagian komen ini. biasalah, blog awalan*

aFiQaH said...

mmg la dh xde, sbb kamu dh tukar...xnak ngaku la tuh!! :P

syaa said...

hahaha...eman,kalo nk cari watak kerang,sile cari ex-chaletmate awk...yg mane satu sy xmo ckp...lolz...or mybe awk mmg sudah tahu?hehehe...

(gedik kn gune sy awk?huhu)

herman rawi said...

afiqah : =P

syaa : awak, idea yg menarik. nanti saya pertimbangkan.

(taklah, rasa sangat melayu)