Sunday, February 20, 2011

Dalam sepuluh minit

apa yang anda boleh buat dalam sepuluh minit ? ok, kita selalu cakap
"oh takda masa lah nak buat ni"
"aku busy dowh"
"sorry, tak dapat ikut kau pergi.. banyak kerja sikit"

bangun pagi. solat subuh 2 minit.
pergi kelas daripada pagi sampai petang, sekurang-kurangnya 6 jam.
antara itu ada 5 minit untuk solat Zuhur dan lima minit untuk solat Asar.

balik kelas penat. baring kejap. selalunya baring 5 minit akan dipanjangkan kepada 50 minit.
dah maghrib solat maghrib 4 minit.
tik tok tik tok

isya! solat isya 5 minit.
so, kalau matematik saya betul, saya menggunakan kurang daripada 25 minit untuk solat.ada lagi 23 jam, 35 minit. ok fine, tolak 7 jam tidur, tolak 6 jam kelas, ada lagi sepuluh jam. 10 jam ! lama tu.

tapikan, perasan tak, kalau 10 jam transit kapal terbang di Dubai rasa sekejap je.
kalau 10 jam tengok movies sekejap je.


siapa yang rasa dia kan, kalau online facebook 2 jam, 1 jam setengah digunakan untuk menatap skrin laptop dengan harapan ada notifikasi baru.
atau kalau macam tak puas hati juga, setiap 5 minit tekan button f5 atau refresh.
saya ! saya buat macam tu. tak tahu kenapa.

Bila kita tinjau-tinjaukan kembali apa yang kita buat sehari-hari, banyak mana kita ingat pada Allah ek ?
kalau daripada 24 jam sehari, solat sekadar 25 minit, cukup ke ?
cukup         keeeeeeeee ?

sebab itu Nabi Muhammad ajar, niatkan segala perbuatan yang kita buat kerana Allah. InsyaAllah semua jadi ibadah. maka, 24jam akan jadi ibadah. hoyeah ~

***

oh no, hari khamis ni ada test !
haa
haaa
haaaa
jangan kau cakap takda masa. sepak kepala nanti.



tengok, dalam masa 10 minit saya boleh membebel di sini.