Thursday, August 26, 2010

Menjadi Jujur : Siri Dua point Lima (2.5)

Prolog

situasi depan komputer, dalam Cyber Cafe. saya tengah melayari laman Web Bank Negara Malaysia.

saya baru sahaja kecewa sebab tak sempat mohon tempat di Universiti Teknologi Petronas (UTP) sebab tarikh tutup permohonan baru saja tamat. pukul 5 petang tadi.

Demi membalas dendam terhadap UTP saya cuba nak mohon BNM. dalam hati saya bergumam
"Padan muka kau UTP, tak nak aku sangat."
lepas itu ada suara lain berbisik dekat saya
"macam lah BNM nak sangat"


***

entri ini adalah sambungan "Menjadi Jujur : Siri Dua". 

temuduga individu tu berlangsung selama 20 minit. jadi, sempatlah ada sesi berbasa-basi selama 5 minit sebelum kena ceramah dengan wanita korporat tu (jangan baca "wanita keparat" tau, tak baik) selama 15 minit selepas itu.

Babak 1

"jadi, apa keistimewaan awak ?"
"saya seorang yang berani. suka tampil di depan khalayak ramai"

lelaki berkumis tu belek-belek fail sijil saya. selepas tak bertemu dengan apa yang dicari dia bertanya

"berpidato? berbahas? "
"err, menyanyi.. "

Babak 2

"apa yang awak akan buat bila menghadapi masalah? bagaimana awak mengawal tekanan emosi ? "
"saya akan buat perkara yang boleh menggembirakan hati saya, dengan itu saya boleh lupakan masalah buat seketika"

wanita korporat (bukan keparat tau, tak baik) itu kelihatan berbincang dengan seorang lagi lelaki berkumis dan bertanya

"awak cuba lari daripada masalah? "
"oh bukan, cuma lupakan seketika"

"apa perkara yang boleh menyebabkan awak lupa masalah? selesaikan soalan matematik ? " sambil ketawa kecil
"err, saya menyanyi"


Babak 3

"Apa yang awak boleh katakan tentang matematik? kenapa ia jadi pilihan awak ?"

saya diam sekejap.

***

Epilog

"apa aku nak mohon ni?". dalam laman web BNM tiada satu pun yang berkenan dengan hati saya. saya cuba cari engineering. adalah satu
Kejuruteraan Kewangan

"layan sajalah. bukannya dapat pun." gumam hati saya.

maka saya buat 2 pilihan
MATEMATIK - United Kingdom
IT - Australia

***

sambungan Babak 3

sampai hari ini saya rasa nak terjun daripada tingkat 17 bila teringat apa yang saya jawab.

tak sanggup nak bagitahu, tapi yang boleh saya cakap ia berjayalah menukar wanita korporat itu jadi singa betina.




lagi sekali saya pinta jangan baca wanita keparat.

10 comments:

JUEK said...

ape kau jawab wehhhhh? hahhahahah. matematik ape dohhhhh? :D

nur amina said...

"dalam laman web BNM tiada satu pun yang berkenan dengan hati saya. saya cuba cari engineering. adalah satu
Kejuruteraan Kewangan,
sebab tu lah saya pilih matematik"

herman rawi said...

azjuek : tak maaaaawwwwwwwwwwwwww

nuramina : kalau tak dapat lempang percuma, terajang masuk gaung pun insyaAllah dapat kalau jawab macam tu owh

ad said...

kamon la eman. aku betul nak tau ni. hahaha

k akma said...

hehe baca kisah eman dan BNM ni teringat kisah mira aka kartun masa die interview BNM dulu..orang BNM ni memang pelik kot masa interview.. ^_^

(janganlah mira baca statementku. :D)

-bihah- said...

weyh...nak tau pe ko jwb smpai ko dok mintak ktorg supaya jgn baca wanita korporat tu sbg wanita keparat...entri baru!!!!!!:P

herman rawi said...

ad : kalau kau bagi seribu pun aku tak mahu bagitahu. tapi kalau sejuta, boleh dipertimbangkan lah

kakma : katun, kakma puji kau owh :)

bihah : cerita telah tamat. produksi kurang bajet. tiada sambungan.

-bihah- said...

apply bajet dr finas...tiber~
sbb aku rase sumer org yg baca post ni msti SANGAT tertanya2 pebenda yg ko dh ckp smpai wanita korporat tu leh jadi singa betina...

miraroslan said...

kak akma..kita bce komen akk..

akk, diammmm...biarkan eman aje cerita kesah dia...

kita punye simpan dalam almari~~~~~
pls~~~

eman..nasehat dr aku...usah berpikir mse interview..tunjukkan dri sebenar,,walau pon, bile teringat balik, rse cm nak menyorok dlm baldi aje...

heheheheh

herman rawi said...

bihah : aku lupa :P

katun : hahahaha. lawak gila menyorok dalam baldi