Friday, July 16, 2010

post emo

doktor perempuan, kalau muka itu bagi nampak lagi elok sikit daripada cekodok pisang basi, boleh tak?

kepada yang bakal jadi doktor, tolonglah. pagi2, cuci muka, pakai make up, kalau boleh toreh gincu dekat bibir buat bentuk bibir yang senyum macam badut, baru pergi kerja, ok? kalau boleh, pakai baju badut sekali.


apa kau ingat pesakit dalam wad tu belajar perubatan ke dulu? tapi aku tahu yang kau dulu sebelum jadi doktor duk mengadap buku tebal-tebal, hafal lepas itu ambil ujian, buat praktikal, lepas tu jadi doktor. maka, sebab kau seorang doktor yang ilmu tu TINGGI sikit daripada orang lain, kaulah yang sepatutnya nasihat pesakit kau elok-elok apa yang patut dia makan, apa yang patut tak makan, apa yang perlu di buat, apa yang perlu dia tak buat.


kalaupun kau ada masalah dengan suami kau kat rumah ke, kau ada masalah hutang kereta tak berbyar ke, kau ada cirit-birit ke, tak perlu kot kau nak marah-marah orang-orang tua yang sakit dalam wad tu.

kau marah sebab pesakit tu makan buah. yang kau jadah tak bagitahu kat orang dapur jangan bagi buah kat pesakit sekian-sekian ,kenapa?

kau marah sebab pesakit lupa tarikh dan tempat dia buat rawatan dulu kenapa ? eh hello ~ nurse-nurse yang bersepah kat dalam wad tu kerja diorang apa? dan apa kau expect daripada seorang pesakit. dia sakit, faham tak? manalah sempat dia nak ingat apa nama doktor yang rawat, bila kena rawat, kat mana kena rawat, masa rawatan itu apa doktor buat.

kau marah sebab pesakit tak ada bola kecil untuk exercise pagi2 supaya nanti dekat tangan dia timbul urat nanti senang nak buat 'pistular' . wei pandai, kau pernah makan selipar jepun cicah air longkang tak?

kau ingat pesakit yang datang itu semua masa muda-muda dulu belajar masuk universiti ke, macam kau? mereka makcik pakcik tua, tahu? maksudnya tak tahu apa2lah pasal ilmu perubatan, sebab tu datang jumpa kau. kau doktor kan?

ada otak kan?



nak tunggu kena pecat dulu ke baru nak belajar senyum tu macam mana ha?

13 comments:

Haq Mohaidin said...

kau ckp kat manager dia herman. or anta kat utusan. hospital kerajaan ke?

eju said...

situasi ni selalunya kat hospital kerajaan.. nurse pon asyik marah2 je.. yg sakit rasa makin sakit. but kat hospital swasta, layanan bagus. a smile can really make a big difference =)

nuruddin muhamad said...

haha.sah2 ospital kerajaan.doktor da semakin tak macam doktor~

nur amina said...

oh, doktor ke? aku lain, yg ni nurse..sbb tu org ckp nurse jarang ramai kawan..sbb kelancangan mulutnye yg x reti nak jage rase nak lempang aje..so bile dorg bersara je jgn harap la org kampung nak trime cmtu boleh tak? klu kt hospital tu ngumpat org no satu, pastu marah2..ko bersara ko balik yg kena..

tapi ingat mase aku duk hospital seminggu dulu.ade sorg nurse wanita yg muda ni..mmg penyejuk hati betula laa dh la ayu..so klu die cucuk kt tangan aku siap boleh senyum lg lah..hahhaha

btw, satu peringatan, si 'dia' itu bakal doktor okay? tp aku sgt yakin dia bakal jd sorg doktor yg penyayang sopan santun, budi bahasa, dan penyejuk hati..insyaAllah..ala, mcm sifat die sekarang jgk...acececeh

herman rawi said...

haq : macam aku geram gila masa tu terus pergi cari "Borang Kepuasan Pelanggan" slek satu je aku lupa nak tengok tag nama doktor tu !

eju : there, you said that. SWASTA. maksudnya? ha! rakyat kan "didahulukan"

udin : aku doakan kau akan jadi doktor yang disayangi umat udin. because you have chosen the path that is suppose to be a noble job. ubah persepsi orang terhadap doktor hospital KERAJAAN ok?

nur amina : komen macam nak buat entri baru. haha

cakap pasal cucuk, meh aku nak cerita sikit.
semalam mak aku kena cucuk 3 kali dekat tempat berbeza dengan jarum yang sangat besar. diameter dia sama besar dengan wayar earphone. maksudnya bila cucuk, sakit.

tapi malangnya, darah tak keluar banyak. doktor nak sampel darah sebanyak penuh satu tabung uji. doktor perempuan yang cucuk.

then dia putus asa, minta suruh doktor laki tolong cucuk untuk kali keempat.

guess what, doktor tu guna jarum yang sangat halus, sehalus jarum peniti yang bila cucuk mak aku tak perlu pejam mata sebab nak tahan sakit dan sekali je, dia terus dapat sebotol tabung uji darah.

then I was like, why should she let my mom suffered the agony first? can not you just admit that you don't know how make it?

i'm fine with that since you looked like a fresh-graduated student, young but ahhh, arrogant? ahhh geram ok!

ok enough with that rambling. haha

***

oh aku seratus peratus yakin yang aku akan hari2 sakit untuk pergi dapat rawatan "dia" nanti. :DDD

nur amina said...

eh ko yakin ke yg wt keje2 tu doktor, aku rase nurse la, atau pmbantu perubatan..yg mcm kwn abg ku tu..doktor jz check n bg prescription jer..

ah, yg boleh dpt rwtn si dia pagi ptg siang dan 'malam' , aku je okkay? ko xyah nyebokk tibbee...hahaha

herman rawi said...

nur : so what? assistant doctor, can it? what ever it is, she is still a person that involves in treating patients.

the one that i told in the entry is definitely a doctor since she only gave orders to her assistants and told off the patients.

eeuuww~ you definitely don't need to mention that. really. puke puke puke. haha

Lili said...

sian mak ko man. ak pernah tgk dgn bijik mata ak sendiri gak pakcik tua ni dicucuk tangan nya berulang kali dgn jarum yg menyeksakan tu utk dpt darah satu tabung. tp xkluar2. pakcik tu pon muka pasrah je. sian sgt2. misti terhiris kan hati ko bile tgk mak ko kene camtu.

ko maki x doktor prmpuan tu?

senyum? ala eman... kalo ko nampak kat hospital tu aje, kire ok la. tempat len pun bersepah aje org2 camni. lg2 kalo terjumpe yg racis. cina junmpe melayu, melayu jumpe cina or india ke sape2 la. pointnye berlainan bangsa, lagik la. ak paling menyampah bile riak muka org melayu yg berubah abes bile ak ckp ak islam. yg jenis mula2 nk xnk layan kat kaunter. bile tgk je ic atau tanya2, dpt taw je ak ni muslim, tros byk soal n tukar jadi peramah plak tu. hengat ak nk sgt aje beramah mesra ngan dia tu. cis. kalau aku ni agama lain ko xsuka layan aku ke? xsuka melayan kasik pertlgn apa2 kat aku ke? racis sikit2 sudah la. jgnlah sampai buat muka kat org yg mmg keje ko utk tlg buatkan akaun bank ke, buat ic ke apa2 la. mmg dah tu keje ko. ada kerajaan atau bapak ko kasik ko gaji utk serve org sama bangsa aje? kalau ada, ak xleh nk ckp pape la. ak kene carik org cina utk serve aku kat kaunter.

eman, tegur aje nurse/doc tu len kali. kalu dpt taw dia tu blk dari UK blajaq medic kat sana, lg syiok ko boleh taruk kat dia. hahaha.. hasut plak aku ni. jgn ikut jgn ikut

syaa said...

kesimpulannye sbnanye org2 kat msia ni mmg xde adab....
yg doktor xpe lg lah nk blagak psl die doktor so rase mcm hebat...
(not that i'm suggesting it's ok, sbb kalo stkt jd 'doktor buku teks' mmg xde makne)

tp kalo stkt jadi salesgirl dkt guardian pun nak diva jugak mmg lemak ah...

sndiri yg pilih keje tu lps tu nak merungut mcm2. when u choose a career, or at the least A JOB, u should be well aware of what the work involve. If u r not willing to face the challenges then seriously, just quit. Jgn nk menyusahkn org and cari peluang kne maki free.

wlupn ak kdg2 bersikap racist jugak, tp ak xberat sblh. ak juga bleh jd racist trhadap bangsa sndiri. dlm hal2 mcm ni mmg slalunye MELAYU yg byk kurang ajar tu. So far yg ak encounter perangai2 mcm tu sume melayu. buat malu je.

lil Biruny said...

emo hanya akan melahirkan emo yang baru.. Adakah anda ingin menjadi penyambung rantai emo or penyebar anasir2 emo di seluruh dunia yang barangkali mendatangkan dosa pada diri disebabkan kalau kita cakap benda ni depan nurse tadi.. mesti dia rasa sedih dan depressed.

Sengaja bagi other perspective point of view so that we could make a better judgement.

herman rawi said...

mak ai, sorang2 punya komen macam nak tulis post sendiri je.

lili dan syaa : perlu ke aku reply? x payah kan. haha

opal : hoyeah naufal datang. haha. betul apa yg lu cakap itu. lagipun gua cakap secara am kan, bukan khusus. untuk bakal2 doktor nanti.

lagipun incase lah dia terasa, memang patut lah kan?

syaa said...

kalau salah kite ckp salah la. kalau kte asek 'xpela' 'biarla' je org pijak kpale. dan kalau ditegur (atau dilaser)lalu terasa maknanye die tau die mmg salah. kalau org tak sedar diri ni mmg xdenye nak sentap2 nye nyahh. Die serang kite balik ade la.

mmg tak sume perangai cmtu, tp krn nila setitik, kan rosak susu sebelanga.

btw, kakak aku juga seorang nurse.

lil Biruny said...

haha.. eman.. eman.. emansipasi sungguh!! Ngee~

Jadi pengamal islam dan ilmu matematik yang baik eh?? Tonjolkan nilai2 islam dalam setiap perkara yang dibuat.. Moga Allah berkati.. Doakan ana jugak!!