Friday, June 4, 2010

Hari Biasa Yang Biasa

saya kalau telefon kawan di Malaysia, selalu cakap paling kurang 2 jam. dan selalunya 10 minit cerita saya di UK dan selebih minit cerita kawan saya di Malaysia.

dia : kau apa cerita, sebulan tak call?
saya : hmm, macam biasa. takda cerita menarik, kau lak apa cerita dowh sebulan tak dengar khabar?
dia : aku ...

dan dia akan cakap tak henti-henti sampailah tiba-tiba putus sebab habis bateri. melampau kan?


itulah, saya pun pelik juga kenapa hidup saya tiada drama tv1 ke, drama swata astro ke, macam hari-hari berlalu  pergi begitu sahaja. heh. ataupun ada, tapi saya sembunyikan?

***

oh, hari itu saya sakit gigi selama 4 hari. mungkin ini bukan benda biasa kan? sebab sakit gigi itu melampau-lampau. bengkak gusi, jadi nak telan makan sakit. oh, sementelahan itu, housemate saya baru lepas dibedah. tapi macam saya punya melarat itu lagi over, tahu?

padahal kawan saya siap kena potong usus-usus bagai.

***

oh lagi, walaupun sakit gigi, saya tetap cekal pergi tengok Konsert Nasyid Zain Bikha with Friends. tiket dah beli 10 pound, mahal tu. bila sampai, saya rasa sangat sangat tak elegen.

satu sebab saya pergi seorang diri. 
dua sebab saya seorang saja bermuka asia.
dan tiga, saya seorang saja pakai tshirt (takdalah ketat sangat, Topman je), jeans (takdalah sendad sangat, Vans je) and kasut (takdalah over sangat, warna putih)


dan empat, semua orang lelaki pakai kopiah. senang cakap, semua pak-pak dan mak-mak arab lah.


ada seorang pak arab tegur saya

pak arab : do you think iphone is cool? (sebab tengah tengok saya syok duk tekan2 iphone sebab bosan tunggu pintu dewan nak buka)
saya : ha? (terkejut kot). oh yeah, iphone is the coolest smart phone I ever used (well, this is the first anyway kan). Do you plan to get one (sambil tengok isteri dia sopan2 bertudung tunduk2 malu)
pak arab : I do. How much did you get it?

pastu kami sambung sembang-sembang tentang asal usul, kerja apa, duduk mana. alah benda-benda cliche kalau berkenalan.

saya : what is your job, sir?
pak arab : well, I work with gambling company. you know, car racing, sort of things. 
saya : (did i hear wrongly (dalam hati la))  oh.  (saya jawab,terkejut dan tak tahu nak respon macam mana). well, I'm a student here, in Birmingham University.

sambung lagi sembang pasal Malaysia, pasal bercuti ke negara eropah.

pak arab : we only go to Muslim's Countries...
saya : oh (lagi sebab tak tahu nak jawab apa, sebab baru excited nak cerita tentang spain dan Amsterdam)


lama juga la kami sembang sebab pintu dewan tu bukan setengah jam lambat dari yang sepatutnya. dah lama sembang, baru saya sedar yang ada satu benda penting yang saya belum tanya.






saya : sir, what is your name ?

2 comments:

nur amina said...

"ataupun ada, tapi saya sembunyikan?"

wah menarik2..awak main nyorok2 lak ek..maner aci...haha

herman rawi said...

oh awak, i just absent-mindedly typed the phrases you know.

there is nothing special, NOTHING. what a normal life i have :)