Monday, October 25, 2010

Budak Suci

budak law ataupun yang mengambil jurusan undang-undang, pada saya kebanyakannya perangai unik. mungkin sebab cara pemikiran mereka berbeza. saya ada kawan yang sekarang belajar di Warwick ambil undang-undang. dulu di kolej dia selalu datang belajar di bilik saya. buat semak. bilik sendiri ada.

baju pagoda putih, dengan kain pelikat yang tak pernah pandai nak dipakai sampai sekarang. suka buat gaya skirt kembang. ini uniform dia bila datang belajar ke bilik saya. sambil pegang pen dan dua tiga helai kertas dia berjalan ke hulu ke hilir. sekejap2 menjerit, sekejap2 menyanyi. alih2 dah hafal semua point dalam kertas tu. handal kan?

bila saya tanya
"kenapa bilik kau bersepah macam lepas kena puting beliung?" sambil memetik jari dia akan balas
"semua orang ada cara tersendiri untuk menyusun barang"

air mineral letak disebelah stokin yang dah seminggu pakai
minyak rambut, sikat, deodoren dalam baldi.
stok makanan bergaul mesra dengan timbunan pakaian di atas katil yang cadarnya entah ke mana.

tapi yang menariknya, dia tahu di mana letaknya semua barang dalam bilik tu.
"at least I know where everything is"



Di Birmingham, saya ada seorang kawan juga, tahun pertama buat jurusan undang-undang. sekali kenal dia terus dapat rasa kesucian dan kemurnian hatinya. hobi dia ialah bercakap. serius, dalam 1 minit, macam-macam topik boleh dibincangkan dengan dia.

saya cakap dia suci sebab hari itu saya bermalam di bilik dia. saya sangat terharu bila dia masih menggunakan Internet Explorer sebagai internet browser.

macam biasa kami bersembang sambil makan BBQ lamb ribs. lepas tu dia buka facebook, saya baca buku.

sunyi.

"kau takda music player ke ?"
"oh ada2, jap."

dia semangat buka folder music. lepas itu tekan folder "sample music" , "right click" dan "add to media player playlist" .

masa tu saya macam tak tahu nak bagi reaksi macam mana.

"laptop aku takda lagu lah sebenarnya. aku suka dengar yang dalam sample music saja"


saya rampas laptop dia, muat turun perisian Google Crome dan install. dan dia memberikan reaksi yang macam saya telah membuat satu amal jariah yang sangat mulia dan murni. kalau saya cakap

"muat turun Google Crome kena bayar, 20 pound. aku bayar dengan debit card aku dulu, nanti kau transfer online ya" mesti dia percaya.

lepas itu saya tunjukkan laman web untuk download lagu. pertama kali dalam hidup saya dipuji dan disanjung sebegitu rupa kerana tolong tunjuk laman web untuk download lagu.

***

nama dia hafizin, sekarang saya dengan dia dah macam belangkas. haha

9 comments:

JUEK said...

hahahhahaa lawak gile dohhhh! :D:D:D kim salam la kat die hahahha

syaa said...

die tak peluk ko sambil nanges2 skali ke?

k akma said...

HEHE.

sungguh suci. ada lagi orang macam ni rupanya. mesti dia takde facebook. cubaan meneka.

Yazid Fauzi said...

hahaha.
aku kenal kot kawan ko kat warwick tu sape.
haha.
eh ni dia da baca belum hah?
*rindu herman.tibee*

herman rawi said...

juek : hahaha jahat gila dowh kau sebab kau pun rasa benda itu lawak dowh. dia suci kot :DDDDD

syaa : nak je dia cium2 aku dengan penuh rakus . ok that sounds a bit wrong

k. akma : oh cubaan yang tak berapa tepat ! dia ada facebook, itu yang saya lagi terkejut tuh!

yazid : hehehehehhehehehehehehe. bukan dialah yazid. hehehehehehehehehe
matilah aku kena pukul dengan kasut tumit tinggi dia :P

someone said...

hahaha, comel sungguh hafizin :D

herman rawi said...

Someone : Hafizin cakap "terima kasih!"

-bihah- said...

comel giler hafizin tu!!!
kim salam kat dia :)
eh tp tak salah ar pakai ie...kan3???
tp kalo ie7 ke bawah mmg aku jatuh rahang ar...

herman rawi said...

bihah : entah, pada aku siapa2 yang pakai Internet Explorer adalah comel, dan masih suci