Saturday, April 24, 2010

jawapan telur rebus

nampaknya penyertaan dalam kuiz amat memberangsangkan. ramai yang berebut-rebut ingin mendapat pangkat Profesor Pakar Telur Rebus, PPTR.

soalannya : macam mana nak tahu telur rebus dah masak ke belum

ini jawapan-jawapan mereka yang mencuba :

bihah :camner nak tau telur yg direbus dh masak atau belum..??
gi taruk dlm bekas yg ada air ke..?? then tgk sama de dia terapung ke tenggelam..?? betul ke..??

p.chek : telur rebus bila dah masak dia timbul dalam air menggelegak tuh! kan kan kan???

ladyNana : aku nak try ahh. telur tu ko letak atas meja then pusingkan. ( jgn laju2 kang melayang tak dapat buat eksperimen). pastu try stop kan. kalau terus berhenti, dah masak la. sbb takde liquid dah dalam tu, kalau die pusing lagi, maknanya belum. sbb still ada liquid. betuii tak?

nawwar : mahu cuba mahu cuba~

pusingkan telur tu, telur yg dah dah masak akan pusing lebih laju dr yg belum... 

betul x?


dan jawapan yang berjaya memikat hati juri ialah jawapan saudara nawwar.

Dengan ini saya anugerahkan darjah kebesaran PPTR kepada saudara nawwar kerana menonjolkan jati diri sebagai orang kampung sejati .


terima kasih.

~~~

hebatnya makcik-makcik pakcik-pakcik zaman dulu kala. mengaplikasikan fizik dalam mengeluarkan petua. kau mampu?

6 comments:

nawwar said...

:)

jazakallahu khair..

pergh bukan selalu dpt award.. ^_^

ya, sy memang duk kat kampung. ceruk.

syaa said...

stkt rebus telur 2,3 bijik ok lah nak test cara pusing2...
cube buat kenduri,rebus telur 3 periuk,mampu kau nak pusing satu2??
cube try test tgk sket...
silap2 mampus terus...
hahaha!

herman rawi said...

syaa : ish, anda salah faham itu. kalau kita rebus 3 periuk pun, kita ambil wakil dari setiap periuk saja. bukan pusing semua. air mendidihkan panasnya sekata, maka telur akan masak serentak. bila satu masak, yang lain masak juga .

tapi apa salahnya kalau pusing semua? haha

kak akma said...

hehe..kelakar pulak part pusing semua ni..:P

nanti nak try buat. tapi, tak kisah pon telur masak ke tak, janji rebus lama-lama. waktu rebusan tu, pergilah main fb ke, study ke kan.T_T

herman rawi said...

kak akma : cadangan bernas! lepas tu terus terleka, lama-lama telur rebus meletup! haha

-bihah- said...

tahniah kpd saudara nawwar!!! hoyeah~!!!
since dah ada pangkat PPTR boleh ar wat part time rebus telur kat kenduri2 kawen t...

syera:kalo nak pusing satu-satu terus tader kenduri la jawabnya...hahaha...