Friday, February 19, 2010

post huru-hara

hidup sekarang makin hura-hara. semakin lama saya belajar matematik, semakin saya keliru dengan matematik. semakin saya keliru dengan matematik, semakin saya jadi tak faham. semakin saya tak faham semakin saya mengerti betapa hebatnya ilmu Allah ini. semakin saya mengerti kehebatan Allah, semakin saya rasa kerdil diri ini.

cukup dengan inferens saya?

alah, darjah lima dulu kan belajar sains. selalu soalan pertama dia
"berikan inferens anda tentang situasi di atas"


hari itu saya telefon nenek saya. Ini pertama kali cakap dengan nenek selepas terbang ke United Kingdom. dia satu-satunya nenek yang saya ada sekarang. nenek emak ibu saya. tengah cakap, tiba-tiba nenek cakap
"weh la, boleh nampak eman..." sambil lihat muka saya di komputer rumah. kedengaran suara nenek sebak-sebak.
"nenek sihat?" saya tanya, buat-buat suara ceria sebab saya pun sebak bersama.
"Alhamdulillah sihat macam tu lah, kena makan ubat selalu" itu jawapan nenek bila setiap kali orang tanya.

selepas sembang dua tiga kerat, saya tanya nenek
"nanti eman nak balik, nenek nak kirim apa?"
nenek diam pastu dia jawab
"tak mahu apa-apa. mok nak eman jaga solat dan jaga diri. eman duk jauh tu."
oh nenekku, aku rindu padamu.
***

cuti easter nanti saya bercadang untuk tidak pergi jauh. sekadar pusing-pusing birmingham. banyak tempat yang saya nak lawat ni. lagipun peperiksaan akhir semester pun dah tak lama. menakutkan kan?

***

oh sudah lama saya tak mengumpul pendapat tentang ahli rumah saya yang disayangi. belakangan ini, perbincangan kami ketika makan malam sudah tidak berbaur najis lagi.  ini mungkin kerana sistem perparitan belakang rumah yang tersumbat dulu sudah dibaiki.

nak kerja apa lepas dapat degree nanti?
nak kahwin bila?
nak anak berapa orang?
nak bini berapa orang?
nama anak nak yang canggih-canggih.
macam mana nak ajar anak tentang Islam.
ilmiah kan?

tapi bila dah habis topik, mereka tetap suka memilih topik najis. kemana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. kemana tumpahnya najis kalau tak ke dalam mangkuk tandas. haih~

cerita terbaru!

minggu depan, saya dengan rasminya akan menjadi PENONTON untuk persembahan teater bangsawan di Warwick Malam Malaysia.
juga, buat pertama kalinya saya jadi PENONTON untuk pertandingan Nasyid.
tidak sabar rasanya mahu merasai perasaan penonton yang berdebar-debar menantikan keputusan.

kawan saya merangkap peminat setia saya hari itu berbalas mesej melalui telefon bagaikan tak percaya,
dia cakap
"what? like seriously??that is so not u. teganya kau membiarkan mereka naik pentas itu tanpamu!"

seperti yang saya balas kepada dia
"dato' siti nurhaliza pun berhenti masuk AJL sebab bagi peluang kat junior2 kan?"




terasa nak lempang laju-laju tak dengan statement itu?

21 comments:

Lili said...

terasa nak lempang?? lempang laju2 plak tu. kawan2 yg mengerti n memahami perwatakan eman xkan buat camtu. so jgn risau... OMG did i just say that!!

semoga ketemu di warwick nnt. dgr citer bdk birm tu lagi kerap melawat ke warwick dari lilitai. hurm... tercabar ni

p/s: thanks for calling aritu. masa zay dpt msg tu, aku mcm "aiks? asal eman msg zay?" bole x?? zay pon pelik. sume dok bincang pasal eman masa tgh lunch english style chill out kat uni. hawt gler ar eman

-bihah- said...

"dato' siti nurhaliza pun berhenti masuk AJL sebab bagi peluang kat junior2 kan?"
ayat standard seorang divakah..??

kalo terasa nak baling dua-dua belah kasut boleh tak..?? ;)

aku ingatkan huru-hara sangatlah post ni...tp cam hambar je bila masuk 2 paragraph terakhir tu...voley..??

p/s: selamat menjadi penonton for the fes time...^_^

herman rawi said...

lili : budak birm tu bukan pergi melawat warwick, tapi balik rumah. haha.
errr, agaknya, boleh tahu tak bincang pasal apa?

bihah : diva = eman, boleh? hambar sangat ke? hmm. akan dipertingkatkan mutu penulisan lagi. hee

-bihah- said...

diva=eman...setuju...hehe...

aku bermksd untuk mengkritik a.k.a ala2 memberi sindiran pabila ada ayat standard tu...hehe...

tp sbnrnya...penulisan post kali ini seperti biasa...dramatik...
hahaha...
maka...ini bermksd mutu penulisan anda..hmm how do you put it..??
adalah bagus...??

voley..?? ^__^

nur amina said...

Nah satu das!

Aku pakai tangan kanan, tgn paling kuat, ke pipi belah kiri ko(sile bayangkan)

so sile buat effect melayang belah kanan ko okkay?

btw, speed tangan aku 240 km/h

Anonymous said...

sy doakan semoga perjalanan herman selamat.ikhlaskan niat(setelah pasti caranya betul), mudahan andai gugur ditengah jalan mendapat syahid dijalanNya, tidaklah sekadar mati katak.peace.~

herman rawi said...

Bihah : oh nampak gayanya saya sangat innocent bila terlalu lampi untuk menafsirkan comment anda. Oh terima kasih terima kasih. Teruskan melanggan ya!

Nur amina : aku anggap kmen kau ini menunjukkan tahap kerinduan kau terhadap aku, boleh? Weh kau macam tak berapa betul je, kenapa?

Anonimous: komen yang membina tapi saya macam keliru dengan komen anda. Tersalah postkah? Peace :)

Anonymous said...

eeee tipuuuuuuu
manede ak peminat setia ko.....

*ok,ayat atas tu sume ak tipu*
hahaha

hey,jumpe di warwick ye!
udah lame tidak ketemu...

herman rawi said...

Syahirah: eeee tipu aku juga. Ok kita kan ketemu. Eh, anomimos ni kau la kan? Memandai je aku letak nama kau :)

syaa said...

haha...
pndailah kau...
aku sengaje jadi anonimos...
konon2 misteri lah katenye...
skali kau terang2 sebut name aku yg dieja penuh lg...
hahaha...
ofkos ko tau tu ak...
sbb ak komen part sms tu..
boleh pulak ye due org berbeza hntr sms yg same?
hek3...

herman rawi said...

syahirah-syahirah.. -.-"

syaa said...

herman-herman.. -.-"

*atau hermend. :)

Anonymous said...

prescription name for ear mite medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/procardia.htm]procardia[/url] new drug for rls http://usadrugstoretoday.com/products/allegra.htm medical doctor licensing background check http://usadrugstoretoday.com/products/prometrium.htm
heart attack symptoms in women [url=http://usadrugstoretoday.com/products/extreme-thyrocin.htm]extreme thyrocin[/url] allergic mosquito bite [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/weight-loss.htm]dog medicine for dog with stomach ulcer[/url]

Anonymous said...

rubber floor mats with logo for 2005 volkswagen gti http://automotoportal.in/yamaha/leatherlyke-yamaha automobile tires reviews
[url=http://automotoportal.in/lincoln/what-movies-are-playing-in-lincoln-nebraska]volkswagen safari for sale[/url] free auto repair manuals honda accord 2003 [url=http://automotoportal.in/mercedes/mercedes-benz]mercedes benz[/url]
commercial auto espresso machines http://automotoportal.in/pontiac/gmc-buick-pontiac-toledo-area
[url=http://automotoportal.in/skoda/skoda-india-laura]dodge the falling spikes[/url] southern charm mercedes woman [url=http://automotoportal.in/ktm/ktm-x-bow-gleaming-white]ktm x bow gleaming white[/url]
dodge sprinter motor home http://automotoportal.in/panoz/panoz-esperante
[url=http://automotoportal.in/panoz/supercar-georgia-panoz]volkswagen miami[/url] daryl dodge [url=http://automotoportal.in/motorcycle/used-motorcycle-trailers-in-virginia]used motorcycle trailers in virginia[/url]

Anonymous said...

saint peter chanel georgia http://topcitystyle.com/a-m-n-madness-national-tunic-brand55.html adidas running shoes women [url=http://topcitystyle.com/grey-sport-color1.html]comfortable work shoes[/url] hp palm pilot designer accessories
http://topcitystyle.com/white-pink-casual-color48.html computer design fashion software [url=http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1237]sacramento web designer[/url]

Anonymous said...

gucci handbag imitation http://topcitystyle.com/black-multicolored-dressy-tops-color20.html bartholomew shoes [url=http://topcitystyle.com/-casual-fall-spring-versace-category23.html]nine shoes wedding west[/url] web site designer
http://topcitystyle.com/?action=products&product_id=1879 babes in high heel shoes [url=http://topcitystyle.com/black-multicolored-dresses-color20.html]danner shoes[/url]

Anonymous said...

adult saucer chair http://planetofporn.in/bdsm/bdsm-contracts
[url=http://planetofporn.in/bondage/free-teen-bondage-pictures]watch free hentai movies no downloads[/url] sexy wallpapers of kareena kapoor [url=http://planetofporn.in/adult-xxx]adult xxx[/url]
kirby hentai http://planetofporn.in/adult-porn/pleasing-your-wife-adult
[url=http://planetofporn.in/anal-life]mature dildo free gallaries[/url] dry lubricant [url=http://planetofporn.in/adult-pic/escort-adult-review-as]escort adult review as[/url]
learning tolls adult massage dolls http://planetofporn.in/archive-adult/florida-adult-tobacco
[url=http://planetofporn.in/anal-life/what-does-an-anal-orgasm-feel-like]sexy young women with old men[/url] jamielyn speers porn [url=http://planetofporn.in/blow/tom-the-engine-blow-up]tom the engine blow up[/url]
anal sex giels http://planetofporn.in/anal-life/naked-teen-hair-brush-anal
[url=http://planetofporn.in/erotic-gay/my-tube-erotic-shemales]adult comics fairies[/url] dbz xxx hentai comics [url=http://planetofporn.in/first-anal/male-anal-images]male anal images[/url]

Anonymous said...

muslim woman clothes http://luxefashion.us/xxl-casual-fall-spring-size8.html how to make old fashioned tomato pie [url=http://luxefashion.us/la-martina-on-sale-brand27.html]mail designer crack[/url] brampton interior designers
http://luxefashion.us/long-sleeve-tops-page2.html fashion wallis store [url=http://luxefashion.us/camel-active-shirts-brand95.html]discount clear shoes[/url]

Anonymous said...

what is star and heart shaped neck line [url=http://usadrugstoretoday.com/products/ponstel.htm]ponstel[/url] afraid of big penis http://usadrugstoretoday.com/catalogue/o.htm
daily aspirin [url=http://usadrugstoretoday.com/products/chloroquine.htm]chloroquine[/url] cooking oil smoke nausea [url=http://usadrugstoretoday.com/products/mobic.htm ]dental hygienist jobs in orillia ontario [/url] opportunistic infections aids
koop cialis [url=http://usadrugstoretoday.com/products/paroxetine.htm]paroxetine[/url] herbal diet for cleansing http://usadrugstoretoday.com/index.php?lng=it&cv=eu
health questionnaire [url=http://usadrugstoretoday.com/products/entocort.htm]entocort[/url] the heart of the andes [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antibiotika.htm ]drugs to improve sex drive [/url] smoking effect on glucose test

Anonymous said...

biography of christian dior http://www.thefashionhouse.us/on-sale-page50.html cheap baby clothes [url=http://www.thefashionhouse.us/light-grey-white-men-color122.html]pams shoes[/url] taper bearing techanel
http://www.thefashionhouse.us/beige-tops-shirts-with-colar-color5.html cum on shoes forums [url=http://www.thefashionhouse.us/dsquared-pirates-of-the-caribbean-t-shirt-for--item1877.html]reebok dmx basketball shoes[/url]

Anonymous said...

womans naked medical exam [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/ipnoterapia.htm]ipnoterapia[/url] calcium vitamin d http://usadrugstoretoday.com/categories/ayuda-para-dormir.htm
euro med vaginal speculum [url=http://usadrugstoretoday.com/products/brand-amoxil.htm]brand amoxil[/url] elderly and hypertension [url=http://usadrugstoretoday.com/products/arimidex.htm ]drug abuse symptoms hives [/url] illegal and legal drugs
mega life health insurance company [url=http://usadrugstoretoday.com/products/diflucan.htm]diflucan[/url] are the effects of smoking reversible http://usadrugstoretoday.com/index.php?lng=es&cv=eu
health fitness zones [url=http://usadrugstoretoday.com/products/flagyl-er.htm]flagyl er[/url] plastic play tea set [url=http://usadrugstoretoday.com/products/menosan.htm ]breast exam video [/url] diet salteen crackers peanut butter