Friday, January 15, 2010

Anak Yang Baik

dulu, sebelum saya terbang ke United Kingdom, mak saya selalu kata
"nanti bila raya macam mana eman? tak balik ke?"
dan akan sambung dengan
"kalau tak balik tak dapat la makan rendang dengan lemang"
dan
"macam mana nak berhubung dengan eman?"

nampaknya mak lagi risau saya tak dapat rasa makanan kesukaan saya. sayang mak.

bila dah dekat fly, macam-macam mak pesan. pesan itu pesan ini. yg paling saya ingat ialah
"nanti balik jgn lupa beli pinggan mangkuk, mak dengar kat sana murah. boleh la bagi sikit dekat saudara mara yg hulur duit kat kamu dulu"

kalau eman tak beli, eman tak payah balik la ya mak?


bila dah merantau lama di sini, macam-macam makanan Malaysia kita rindu. dulu pernah kita kisah tolong mak kat dapur bila mak tengah masak? sekarang baru tehegeh-hegeh nak kenal mana bawang putih, bawang merah, kunyit. daun sup dan kaun ketumbar pun sampai sekarang tak boleh beza. itu belum halia dan lengkuas lagi.

sekarang saya dah pakar masak Nasi Ayam mak saya, Rendang Ayam mak saya, Ayam Masak tanjung mak saya dan Mihun Sup mak saya.

kenapa pada setiap resepi saya letak mak saya? sebab bila saya nak masak saya selalu telefon mak. tanya resepi. padahal boleh je nak google dekat internet. disamping dapat resepi, dapat lepas rindu dekat mak, kan?

siapa pernah telefon dari United Kingdom, telefon mak dia dekat Malaysia selama kurang daripada 3 minit? saya pernah.

"assalamualaikum, adik. mak ada"
terus suruh panggil mak, taknak cakap dgn adik.

"mak, eman ni. eman sihat. mak apa kabar?"
belum sempat mak jawab
"ni mak, eman ada kelas sekejap lagi. tapi hari ni eman nak masak nasi ayam"
dekat Malaysia mas tu dah malam. gelap

"oh, nasi ayam. mana dapat ayam?"
"ayam tu kan mak, kalau nak rebus kena letak apa?"
kurang ajar kan tak jawab soalan mak.

"oh, letaklah dua tiga ulas bawang putih, pastu seinci halia, ketuk-ketuk"
"bila dah rebus, air dia tu kira sup la kan? air dia tu boleh buat masak nasik jugak kan?"
"ya"
"ok mak, babai. assalamualaikum"

cuba cari dalam perbualan itu, apa yang saya tanya selain resepi nasi ayam?

selalu juga saya telefon mak saya untuk tanya resepi. saja tanya resepi yang susah-susah nak bagi mak rasa bangga. ah anakku dah pandai masak!
bukan, saya buat macam tu sebab saya nak biar mak saya rasa anaknya dekat. tidak jauh. kalau call seminggu sekali pastu cakap lama-lama, itu maknanya mak kita rindu. cuba call tiap-tiap hari. kan telekomunikasi itu mendekatkan kita.


suatu hari, saya bertandang ke rumah rakan di Coventry, wilayah bergolak. saja. datang membawa berkat. tetamu kan datangnya membawa rahmat, tak gitu?

suatu pagi, saya rasa nak masak lempeng. kawan saya york, dia orang bandar. maka dia tak kenal lempeng. tapi tahu apa itu pancake. bila saya tengok adunan dia, saya ragu-ragu. moden sangat. seingat saya, adunan lempeng kampung mak saya simple. tepung, garam, air. maka untuk dapat kepastian, saya telefon mak.

tut tut. tut tut. bunyi suara mak yang angkat telefon.

"mak, eman ni. eman siha......"
belum sempat saya habis ayat untuk mengatakan saya sihat, emak saya potong





"hah, hari ni nak resepi apa?

14 comments:

Lala said...

kehkehkeh....mak ko pon dh lali dh bile ko tepon je nk tnye resipi...hahahah...untung fiqah dpt suami cm ko..pandai masak..eh,terlebih sudahhh...

aku pon nk pesan kat ko ni...
ko jgn risau psl fiqah sbb aku ade utk menjaganya...huhuhu..peace!:)

laksamana sunan said...

hahaha...hamba suke post ni!!!! kita sama kes la!! cuma hamba xde blog utk ceritakan..

hamidi said...

Eman saya potong~~~~~ eman saya potongggggg hahahahah

nur amina said...

hah, ambek engkau!

serangan kepedihan mendalam dr mak ko! haha

herman rawi said...

lala : apekah suami? mungkin afiqah sgt terer masak. so x perlukan suami yg perlu masak.
haha. jagalah dia sebaiknya. dia kawan kamu.

laksamana sunan : hamba suka nama tuan hamba. saban hari hamba terfikir siapa tuan hamba ini? ayuh, buat blog.

hamidi : cis. cis. macam mana boleh ko perasan .haha.

nur amina : nice name :) peminat nurkasih ek?

anak mama said...

comellah entri ni..membuatkan rasa rindu pada mak

aKmA said...

kawan baik saya,yang saya selalu ingat dia dalam doa saya cakap, artikel herman comel..:)

hai hai hai...budak first year memang begini..saya pon pernah tanya resipi dulu, tapi sekarang tidak lagi..hanya campakkan sahaja semua bahan dalam paket 'beberapa banyak bahan dalam 1'..

nanti herman pon akan pandai masak tanpa diduga..nice effort!tapi kesian mak jadi mangsa..kat rumah balik karang, masakkan untuk famili kalau berkesempatan..:)


kak akma

nur amina said...

eik, ini akulah wahai aidil hassan oi..

kan ko yg suh tuka mengikut situasi aku ni kan..hehe

hm, sy tahu laksamana sunan, dulu beliau ada blog kan..tp tak update2, sampai la ditutup blognya itu..huhu

aKmA said...

eh anak mama..
comel?

ok, I know you. :)

herman rawi said...

anak mama : comellah nama awak!

akma : mak saya dah booked saya awal2, suruh masak rendang raya tahun ni! haha

nuramina : siapa? siapa? siapakah dia laksamana sunan! khabarkan!

akma : siapa?siapa?

-bihah- said...

hahahaha...hambek ko sebijik...!!!
nasib baek gak mak ko bg ko ckp "mak, eman ni..." buatnya dia terus terjah ko tnya nk resepi apa tak naya??

neyda said...

memang dah naluri ibu tu memahami.. nk wat macam mana kan.. good story thou (:

herman rawi said...

bihah : i love the word "terjah" there. it sounds so aggressive!

neyda : terima kasih daun pandan, jangan segan datang lagi bertandang.

-bihah- said...

aggressive..??apakah..??
hahahaha....alaaa pe susah...teruskan je ar google tok resipi...leh gak search asal-usul nama stew..hahahaha...;p