Tuesday, January 18, 2011

Ragam Rakan-rakan

tahulah dah 2 tahun tak berjumpa tapi tak perlulah setiap kali terserempak dekat fuiyo suruh saya nyanyi sebab dah lama tak dengar saya nyanyi. sekarang saya dah tak layan show percuma. nak dengar saya nyanyi sila bayar, ataupun download dekat iTunes.

kalau anda baca ini dan anda terasa, saya sebenarnya nak cakap saya pun rindu awak juga.

***

macam pergi Turki hari tu entah berapa kali saya terpijak kasut dia yang warna putih itu. dah asyik duk berkepit saja dengan saya mana saya tak terpijak. lagi-lagi saya duk mengendong kamera ke sana ke mari tak perasanlah awak itu duk belakang saya. tapi dia ni memang seorang yang gigih. kenapa?

sebab daripada 10 pasang kasut dia (banyak gila kasut!), 8 daripadanya adalah berwarna putih. Di UK, cuaca tak menentu kejap salji, kejap hujan jalan lecak-lecak. ada tompok sedikit dekat kasut dia lap. lalat hinggap di kasut dia pun dia basuh. maka, mana dia tak dia melenting bila sehari itu tak kurang 5 kali saya terpijak kasut dia.

kalau anda terbaca dan terasa saya sebenarnya nak cakap, terima kasih sebab ajak pergi turki hari itu. seronok sangat.

oh, dia pun ada banyak beg warna putih.

***

Katil empuk, bantal sedap, bilik luas tapi saya pun tak tahu apa yang mulia sangat dengan lantai bilik saya ini sampai setiap malam dia suka sangat datang tidur sebelah katil saya. hari itu masa salji lebat saya tanya kenapa tak tidur dalam bilik dia cakap bilik sejuk macam neraka. sekarang bila cuaca dah okay, bila saya tanya dia cakap bilik panas macam neraka.

sekarang saya dah konfius neraka sejuk ke panas.

hari-hari komplen bilik sempitlah, bersepahlah, macam nerakalah sebab itu taknak tidur dalam bilik tapi bukan nak bergigih nak mengemas bilik. hari itu saya terkejut sebab tengok bilik dia tiba-tiba kemas. tapi bila malam dia datang tidur di lantai saya yang mulia. saya tanya kenapa?

takut nanti bilik bersepah semula.

***

sekarang sudah tahun baru 2011. ragam rakan-rakan sebeginilah yang mencorakkan hidup saya sampai sekarang.

Maka, hargailah rakan anda walaupun dia tak pandai masak.

5 comments:

hizbul alifi MD NOR said...

sambil bace sambil gelak kuat2..
lol..

the last sentence betol2 mantap..

JUEK said...

eh siape ni weh? comel gile. hahaha

herman rawi said...

zebol : hai hizbol ..dah basuh beg awak ?

juek : ini rangkuman 3 orang rakan aku juek. nak aku cakap pasal kau tak ? seminggu aku post pasal kau je nanti :P

nur amina said...

ingat lg kt org kt sini rupanya, ingtkn dh lupa dah,...
kte ni gigih la on9 ym pagi ptg siang mlm tunggu die on9.,x on92 jgk..haih..

herman rawi said...

nur ! kau duk tunggu aku online ym, aku duk melangut tunggu kau online skype. last2, dua-dua mati haha